Gå til sidens hovedinnhold

Eiendomsskatt gir dyrere båtplasser

Artikkelen er over 13 år gammel

Det er over 2.000 båtplasser i Skjebergkilen. De fleste vil øke i pris som en følge av eiendomsskatten.

- Jeg tror at båtplassene i kilen vil få en prisøkning på rundt 300 kroner. Dette er en ren følge av kommunens feilaktige vurdering av skattegrunnlaget, sier en oppgitt Arild Talberg til SA.

Seks marinaer klager

Han driver Bryggen båthavn i tillegg til Båtbutikk1. Talberg tror ikke det blir særlig populært å sende tilleggsregning til leietakere av båtplassene.

Bryggen båthavn har blitt vesentlig oppgradert og utbedret de siste årene. Talberg har gjort sine investeringer i havna uten tanke på at kommunen ville finne på å skattlegge bryggeplassene. Nå har han alliert seg med fem andre marinaer i Skjeberg for å få en ny vurdering av eiendomsskatten.

- Jeg synes dette er urimelig. Derfor går vi grundig til verks med våre klager til Sarpsborg kommune. Håpet er selvsagt at jeg skal slippe å sende kundene mine en tilleggsregning som en konsekvens av eiendomsskatten, sier han.

2.000 båtplasser

Bryggen båthavn, Grimsøy Marina, Olseng Marina, Peder Grimsøen, Walberg Båthavn og Skjebergkilens Marina har samlet hatt møte med kemner Håkon Paulsen og sendt klage på eiendomsskatten. I tillegg skal Sarpsborg Baatforening har en klagesak på egen hånd, noe som betyr at brorparten av kilens drøye 2.000 båtplasser er berørt.

Andre mindre marinaer blir ifølge Talberg ikke belastet med eiendomsskatt. Sarpsborg Seilforening fordi de er en forening og et par andre fordi de er landbrukseiendommer.

- Det pussige er at Bryggen også er en del av en landbrukseiendom, sier Talberg.

Gjelder ikke flytebrygger

Arild Talberg har sammen med grunneier Finn Borgen fått en juridisk vurdering fra Advokatfirma Ræder i Oslo. I en juridisk betraktning SA har fått se, er konklusjonen at flytebrygger ikke skal inngå i eiendomsskattegrunnlaget.

Kommunen har nå blitt gjort oppmerksom på at de ikke kan skrive ut skatt på flytebryggene. Advokatkontoret skriver at fast og langvarig rettspraksis tilsier at flytebrygger ikke anses som en del av en fast eiendom.

Høyesterett har ifølge dokumentet dessuten uttalt at en brygge må være et "stedbundet fast anlegg" for at det skal tilhøre en fast eiendom.

- Advokaten, som nå representerer flere marinaeiere, er ikke i tvil om at Sarpsborg kommune har gjort feil, sier Arild Talberg.

Han forteller at en flytebrygge på enkelt vis kan flyttes et annet stad, noe som er vanskelig med en fast brygge. Derfor håper Talberg at kommunen skal snu i saken.