Ettervern-brukere nekter å flytte på seg

MISLIKER FORSLAG: Cecilie Nielsen og Einar Ferstad håper politikerne stopper forslaget om at ettervernet skal samlokaliseres med andre tjenster innen rus og psykiatri.

MISLIKER FORSLAG: Cecilie Nielsen og Einar Ferstad håper politikerne stopper forslaget om at ettervernet skal samlokaliseres med andre tjenster innen rus og psykiatri. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

På grunn av en stor økning i antall brukere mener administrasjonen i Sarpsborg kommune at blant annet ettervernet for tidligere rusmisbrukere skal flyttes og samlokaliseres med psykiatrisk dagsenter/sysselsetting og Treffpunkt.

I dag holder ettervernet til i egne lokaler ved Tune rådhus. Målet er altså en mer effektiv organisering med utvidet tjenestetilbud og tilrettelagte tjenester. Med andre ord skal flere få hjelp for de samme økonomiske midlene som kompetansesenter rus og psykisk helse disponerer i dag. De brukerne av ettervernet som SA har pratet med, ser ingen fordeler med flyttingen. I stedet mener de det er viktig at ettervernet fortsatt får være for seg selv.

Har skapt frykt og uro

– Samlokalisering vil føre til at tilbudet blir stort og uoversiktelig. Et lavterskeltilbud har ikke noe å gjøre sammen med folk med rusproblemer. Forslaget har skapt uro, redsel og frykt hos brukerne, sier brukerrepresentantene Einar Ferstad og Cecilie Nielsen.

De frykter at det skal bli større fokus på psykiatri enn rus.

– Dette handler ikke om at vi føler oss mer verdt enn andre. I stedet er det blandingen av tjenestene som blir feil. Derfor er vi bekymret. I ettervernet er det nulltoleranse for rusmidler. Når vi må være sammen med mennesker som bruker medisiner daglig, er sjansen større for at vi sprekker. Det som er medisiner for dem, er rusmidler for oss, påpeker Cecilie Nielsen.

Brukerne reagerer også på at de bare for kort tid siden ble informert om flytteplanene.

– Vi fikk beskjed for bare en drøy uke siden. Men vi kommer ikke til å gi oss uten kamp. Vi har bestemt oss for å møte opp når saken skal behandles i bystyret 14. juni, opplyser Einar Ferstad.

Brukerne er også skuffet over at de ikke har fått informasjon om hvordan innholdet i ettervern-tilbudet blir ved en eventuell flytting.

Vil hjelpe flere

For at flere skal få hjelp, mener Svein Larsen (Ap) det er riktig å samlokalisere tilbudet innen rus og psyikatri.

– Pågangen er stor både innen rus og psykiatri. Vi er nødt til å bruke de ressursene vi har på en bedre måte, slik at flere får hjelp. For det er ikke noe som tyder på at vi kommer til å få bedre økonomi framover, sier Ap-politikeren.

Han er selv blitt kontaktet av ettervernets brukere i forbindelse med flytteplanene. Men Larsen gjør det klart at det vil være uaktuelt å gå imot administrasjonens forslag som samlokalisering. Han innser imidlertid at brukerne burde vært informert på et langt tidligere tidspunkt.

– Dette må vi nok en gang lære av. Brukerne må involveres tidlig, deres meninger må vi lytte til.

  • DEBATT: Er det riktig å flytte ettervernet?

Artikkeltags