Gå til sidens hovedinnhold

Fant moren livløs på badegulvet

Artikkelen er over 17 år gammel

Mandag fant Bjørn Helge Forsberg den snart 89 år gamle moren livløs på badegulvet. For to uker siden fikk Ingrid Forsberg slag og er stort sett sengeliggende. Hun er sterkt avkreftet og spiser minimalt.

- Hun trenger tilsyn døgnet rundt. Alt annet enn sykehjemsplass er uholdbart, sier eneste sønn, Bjørn Helge Forsberg (58).

Den eldre kvinnen har store problemer med å ta til seg mat og kaster opp.

- Se her, maten hoper seg opp i kjøleskapet, sier Bjørn Helge Forsberg. Onsdag kveld fikk han i moren litt rett-i-koppen-suppe som hun beholdt. Hun klarer ikke å skjære seg en brødskive eller varme mat og er helt avhengig av hjemmehjelpen som stikker innom trygdeleiligheten i Storgata fem ganger i døgnet.

Trenger tilsyn

Hver morgen og kveld stikker Bjørn Helge Forsberg innom moren. I tillegg stiller hjemmehjelpen opp med besøk de fem gangene daglig. Men sønnen føler seg likevel utrygg.

- Mandag fant jeg moren min livløs på badegulvet. Hodet lå på dørterskelen, og jeg trodde hun var død. Jeg ropte til, og da reagerte hun - heldigvis. Jeg vet ikke hvor lenge hun hadde ligget på gulvet. I verste fall fra kvelden før. Jeg måtte hjelpe henne tilbake i senga. Hun er ikke i stand til å reise seg opp selv. Det er en uholdbar situasjon. Hun trenger plass på sykehjem, sier Bjørn Helge Forsberg. Han vil ikke kritisere hjemmehjelpen, men de raske besøkene fem ganger daglig gir ikke nok trygghet. Særlig er han bekymret for at moren ikke tar til seg mat.

Mistet talen

Slagtilfellet for to år siden gjorde at Ingrid Forsberg mistet taleevnen. Nå er situasjonen noe bedre, og hun er i stand til å kommunisere litt igjen. Men hun er sterkt avkreftet og svært tynn. Sønnen forteller at hun stort sett er sengeliggende. - Hun har ikke krefter til å være oppe, sier han. Både hjemmehjelpen og han har store problemer med å få i henne mat. Hun får middag daglig gjennom kommunen, men dagsporsjonene blir stående uåpnet i kjøleskapet. Bare litt vørterøl ønsker hun seg.

- For åtte-ni år siden overtok hun trygdeleiligheten i Storgata etter at huset hennes i Sigvard Skalds gate ved brannstasjonen ble revet, forklarer Bjørn Helge Forsberg som vokste opp alene med moren etter at foreldrene ble skilt. - Nå går det ikke lenger. Hun må få institusjonsplass, sier han oppgitt.

Henstillinger

- Jeg har forsøkt i kommunen for at moren min skulle få sykehjemsplass, men har ikke lykkes. Han synes at det var korttenkt av kommunen å legge ned driften av Grotter ødløkka og Vingulmork i påvente av nytt sykehjem på Borgen. Det skal stå ferdig i høst, men jeg tror ikke moren min klarer å vente så lenge dersom hun eventuelt får plass der, sier Forsberg som føler det gnagende presset ved alene å ha ansvaret for den eldre kvinnen.

- Jeg vet at Råde kommune leier sykehjemsplasser i Våler der det er ledig kapasitet. Hvorfor kan ikke Sarpsborg kommune også kjøpe seg plasser der det kan være mulig, undrer han.

- Det er i hvert fall ingen verdig avslutning av livet slik jeg ser moren min har det i dag. Det skjærer i hjertet, sier 58 år gamle Bjørn Helge Forsberg til Sarpsborg Arbeiderblad.