Gå til sidens hovedinnhold

Fant vikingsverd i åkeren

Artikkelen er over 16 år gammel

Nesten uberørt av tidens tusenårige tann, ble et vikingsverd gravd fram fra jorda på Kalnes tirsdag. Jernsverdet lå i en mannsgrav sammen med en del av et skjold, og jublende arkeologer konstaterte at funnet er noe helt spesielt, både i lokal og nasjonal sammenheng.

- Vi har vært med på mange utgravinger, men det å finne en gjenstand som er så uskadet etter så mange år i jorden, er helt unikt, sier feltleder Lars Gustavsen og feltassistent Åsne Dolve Meyer.

Registrering

For feltassistent Åsne Dolve Meyer var det ekstra artig at det virkelig viste seg å være en flatmarksgrav som ble funnet på Kalnes, der skolen skal utvide veien gjennom funnstedet senere i år. Allerede ved registreringen av feltet for fylkeskommunen i fjor, hadde hun en teori om at strukturen som ble avdekket på jordet var en grav.

Denne uken fikk hun rett i mistankene. Sammen med feltleder Lars Gustavsen gravde hun vekk det siste jordlaget i åkeren, så sverdet og en skjoldbule - treskjoldet er for lengst borte, kom til syne, bare 25 centimeter nede i jorda.

De to arkeologene tilknyttet Oldsakssamlingen, har den siste uken tilbrakt mange timer på den fylkeskommunale grunnen ved Kalnes jordbruksskole, der sverdet ble funnet.

Matjorda over funnstedet ble avdekket med gravemaskin, deretter ble metalldetektor og små graveredskaper koblet inn i arbeidet. At prosjektet skulle ende med at man gravde fram et helt og bortimot uskadet sverd, kom som en stor overraskelse på arkeologene.

At sverdet er så godt bevart, skyldes jorden det har ligget innpakket i. Den leireholdige jorda har vært sammenpresset som betong, og har dermed forhindret jorda fra å surne.

Hedninggrav

Arkeologene hevder at de bare må gjette på hvem som kan ha ligget i graven.

- Noen høvdinggrav er det nok ikke, sier Gustavsen.

Men det kan ha vært en virkelig storkar som er blitt begravet sammen med sverdet, som kanskje også har vært flittig brukt. Sikker er han i hvert fall på at sverdet tilhørte en hedning.

- Graven er nemlig nord-sør-orientert, helt motsatt av dem som i dag er å finne på kirkegårdene, sier Gustavsen, og minner om at Norge jo heller ikke var kristnet på vikingtiden.

Jernsverdet smuldrer fort bort når det er framme i luften, og må hele tiden sprayes med vann for å holdes fuktig. Etter at det er dekket med gips, blir det forsiktig vippet opp av jorda, under oppsyn av prosjektleder og seniorkonsulent Per Oscar Nybruget ved Oldsakssamlingen. Han har heller aldri opplevd å finne et helt og fint sverd i løpet av sine mange år som arkeolog, og å finne det i Østfold er spesielt sjeldent ettersom jordsmonnet her tar dårlig vare på metallgjenstander.

Nå er sverdet og skjoldbulen fraktet til konservering ved Universitetets kulturhistoriske museer.

- Dette er ikke sånt man opplever mange ganger. Jeg har i hvert fall aldri vært i nærheten av å finne noe sånt som dette her i Norge, sier feltleder Lars Gustavsen, som er spent på hva de videre undersøkelsene vil fortelle om sverdet.

Les mer om denne saken i fredagens SA