Færre dødsulykker i Sarpsborg

ULYKKESFRYKT: Statens vegvesen frykter en dyster sommer på norske veier, med mange dødsulykker. Imidlertid har antall dødsulykker gått ned både nasjonalt og lokalt i Sarpsborg de siste årene. Dette bildet viser E6 gjennom Ingedal. (Foto: Jarl M. Andersen)

ULYKKESFRYKT: Statens vegvesen frykter en dyster sommer på norske veier, med mange dødsulykker. Imidlertid har antall dødsulykker gått ned både nasjonalt og lokalt i Sarpsborg de siste årene. Dette bildet viser E6 gjennom Ingedal. (Foto: Jarl M. Andersen)

Artikkelen er over 5 år gammel

Veivesenet frykter mange stygge ulykker på veiene i ferieukene. Men i Sarpsborg har antall drepte i trafikken gått ned de siste årene.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

For høy fart er hovedårsaken til den typiske sommerulykken, og regionvegsjef Per Morten Lund i Statens vegvesen frykter ulykkene på norske veier på Østlandet i sommer.

Bekymringen deles av Elisabeth Bechmann, som er fungerende avdelingsdirektør i Statens vegvesen Østfold.

– Rammer rått og brutalt

– Trafikkulykkene rammer rått og brutalt, og tilbake står familie, venner og kollegaer. Vi vil at sjåførene skal tenke over sine fartsvalg i trafikken og ta sitt ansvar. For høy fart er et bevisst valg som kan gi store konsekvenser for en selv og andre, sier Bechmann.

Hun mener derfor at bilister som ferdes på sommertrafikkerte veier i Østfold bør ta enkle grep selv for å forebygge ulykker og skumle situasjoner.

– Bruk bilbelte, og vær konsentrert og fokusert når du kjører. Og skulle du være trøtt, bør du stoppe og hvile deg litt. Det er utrolig hvor mye kvikkere du føler deg etter bare femten minutters blund på øyet, poengterer Elisabeth Bechmann overfor Sarpsborg Arbeiderblad.

Ifølge Statens vegvesen skjer mer enn én av tre av alle dødsulykkene i juni, juli og august.

«Den typiske sommerulykken er utforkjøring, ofte på grunn av for høy fart i forhold til fartsgrensene eller veiforholdene», fremholdes det i et presseskriv.

Positiv utvikling

Imidlertid har det vært en positiv ulykkesutvikling i Norge de siste årene – både når det gjelder omkomne og antall ulykker. 2011 var det «beste» året på mer enn 50 år – med 168 drepte. Dette er det laveste dødstallet i trafikken siden 1958.

Også lokalt i Sarpsborg har det vært få dødsulykker på veiene de siste årene – selv om «én ulykke alltid er én for mye», som Elisabeth Bechmann uttrykker det.

I årene 2008–2011 var det to dødsulykker hvert år i Sarpsborg. Det totalt antallet ulykker har også gått jevnt og trutt nedover i disse årene.

Det verste året på Sarpsborg-veiene de siste ti årene var 2007. Da omkom hele syv mennesker i trafikkulykker lokalt. Det året var det også så mye som 125 personskadeulykker i Sarpsborg – mot eksempelvis 68 i fjor.

Til sammen 30 mennesker har omkommet i trafikkulykker i Sarpsborg siden 2002, viser statistikk fra Statens vegvesen.

Artikkeltags