Gå til sidens hovedinnhold

Feite østfoldinger skal trimmes

Artikkelen er over 15 år gammel

Antall overvektige menn her i fylket øker dramatisk. Men nå skal frivillige organisasjoner sørge for trimming av østfoldingene.

Siden 1997 har andelen østfoldmenn med alvorlig overvekt økt med over 50 prosent.

Det var i undersøkelsen ”Østfoldhelsa 2004” at de alarmerende resultatene kom frem. Kartleggingen viste også at store deler av østfoldingene er glade i å sitte i sofaen på fritida. Nå tyder alt på at de frivillige organisasjonene i Østfold tar den negative vektutviklingen på alvor.

35 søknader

I begynnelsen av april inviterte Folkehelseprogrammet de frivillige organisasjonene til å søke om penger til lavterskeltilbud for å få befolkningen i mer fysisk aktivitet. Barn og unge var en viktig målgruppe, og responsen lot ikke vente på seg.

Nå har Folkehelseprogrammet i Østfold mottatt søknader på til sammen over to millioner kroner fra organisasjoner som vil få befolkningen i mer aktivitet.

-Totalt har vi mottatt 35 søknader fra frivillige organisasjoner, fordelt på 12 av kommunene i fylket. Det er gledelig og prisverdig å se den innsatsen som folk legger ned på frivillig basis. Stor søkning gjør imidlertid at vi må prioritere, sier styreleder i Folkehelseprogrammet Bente Holm Sælid.

Kommunene får innstille

Søknadene er videresendt til kommunene, som dermed får anledning til å være med på vurdere hvilke lokale søknader som holder god kvalitet.

-Vi er av den oppfatning at kommunene har de beste forutsetningene for å vurdere hvilke prosjekter lokalt som er av best kvalitet. De kjenner de lokale forholdene bedre enn en saksbehandler på fylkesnivå, sier Holm Sælid.

Styret i Folkehelseprogrammet skal bestemme den endelige fordelingen av midlene. Beslutningen vil bli fattet innen midten av mai. Styret består av lokale og regionale politikere fra Høyre, Fremskrittspartiet, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Arbeiderpartiet.