Fire generasjoner gårdslykke

1 familien: Tormod Hagren (62), Tone Hagren (57), araberhoppen Ben Gafa (eid av Mona Karlsen), Silje Hagren (25), Thea Marie Hagren Dal (14 måneder), Anders Karlsen (28) og Anne-Kari Dahl (84) bor på Dal Gård. 2 MINSTEMANN: Thea Marie Hagren på 14 måneder er yngstemann og fjerde generasjon i familien som er bosatt på gården. 3 EIEREN: 25 år gamle Silje Hagren kjøpte familiegården i 2009. Hun er tredje generasjon. 4 OLDEBARN: Tone Hagren (57) er andre generasjon og oldebarn av de første familiemedlemmene som kjøpte gården på 1870-tallet. 5 MOR: Eldstemann og første generasjon på gården er Anne-Kari Dahl. Hun blir bare omtalt som mor av alle med tilknytning til stedet. Hun har bodd på gården siden 1949.

1 familien: Tormod Hagren (62), Tone Hagren (57), araberhoppen Ben Gafa (eid av Mona Karlsen), Silje Hagren (25), Thea Marie Hagren Dal (14 måneder), Anders Karlsen (28) og Anne-Kari Dahl (84) bor på Dal Gård. 2 MINSTEMANN: Thea Marie Hagren på 14 måneder er yngstemann og fjerde generasjon i familien som er bosatt på gården. 3 EIEREN: 25 år gamle Silje Hagren kjøpte familiegården i 2009. Hun er tredje generasjon. 4 OLDEBARN: Tone Hagren (57) er andre generasjon og oldebarn av de første familiemedlemmene som kjøpte gården på 1870-tallet. 5 MOR: Eldstemann og første generasjon på gården er Anne-Kari Dahl. Hun blir bare omtalt som mor av alle med tilknytning til stedet. Hun har bodd på gården siden 1949. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

I 2009 realiserte Silje Hagren drømmen da hun overtok småbruket Dal som har tilhørt familien i nesten 150 år. De første i slekten slo seg ned allerede på begynnelsen av 1870-tallet.

Luften står stille i sommerheten på Brandstorp. Selv ikke sjøluften fra Revebukta når helt opp til Dal Gård, som ligger bare noen hundre meter forbi Storedal kultursenter. Det gamle småbruket ligger idyllisk til under åpen himmel på en kvadratisk flate omkranset av mørkegrønn norsk granskog. Her på cirka 60 mål bor familien Dahl/Hagren/Karlsen. Og de er representert av noe så sjeldent som fire generasjoner kvinner på samme bostedsadresse.

Anne-Kari Dahl (84) er eldstemann og oldemor til yngstemann Thea Marie Hagren (14 måneder), som er datter av gårdseier og tredje generasjon Silje Hagren (25). Hennes mor Tone Hagren (57) er andre generasjon og oldebarn til de første familiemedlemmene som bosatte seg på tomten, som også fram til 2002 huset idrettsanlegget til Skjeberg IF.

Familieeventyret startet så tidlig som på 1870-tallet. Dagens generasjoner har ingen navn på slektspersonene som bosatte seg på gården. Men det de vet er at Paul Dahl, Anne-Kari Dahl sin svigerfar flyttet til gården på slutten av 1800-tallet med sine foreldre.

Paul Dahl var steinhogger, og jobbet i skogen rundt gården. Han var blant annet med på å bygge opp muren til Skjeberg kirke langs Skjebergveien. Gården har alltid vært et småbruk, med noen få dyr og enkel grønnsaksdyrking helt siden starten, slik det er også den dag i dag.

Anne-Kari Dahl giftet seg inn i familien i 1949. Hun jobbet før det som butikkmedarbeider i Sarpsborg, men ble husmor på heltid da hun fikk barn. Hun har i dag 4 barn, 7 barnebarn og 12 oldebarn.

– Det har vært helt topp å bo på gården hele livet mitt. Jeg har vært så heldig å ha hatt hele familien min så nær, og jeg er veldig glad i dem alle sammen, fra den eldste til den yngste, påpeker hun og får samtykke av sin datter, Tone.

– Jeg føler meg veldig privilegert som får ha et aktivt liv her ute, med barn og barnebarn rundt meg hver dag, sier hun.

Men selv om slekten bosatte seg på Brandstorp for over hundre år siden, er det en ung sprangrytter som er årsaken til at de nå er samlet hele gjengen. Silje Hagren hadde helt siden hun var liten vært interessert i hestesport og bar på en fjern drøm om å bo på gården sammen med hele familien, og hestene sine. Og for fem år siden grep hun sjansen da hun fikk den.

I 2004 kjøpte Basic MC klubb opp klubbhuset til Skjeberg IF, men selve eiendommen tilhørte fortsatt gården. I 2009 kjøpte Silje, som er oppvokst på Rogneberget på Kurland, småbruket. Samme år startet familien å bygge et nytt hus på 300 kvadratmeter innendørs på to etasjer til hennes foreldre og hennes samboer Anders Karlsen.

Før det sto ferdig i 2010 bodde samboerparet fire måneder i stallen mellom hester og studiebøker. Og i 2012 da MC-klubben ønsket å flytte, sikret Silje Hagren seg også klubbhuset siden grunneier hadde førsterett på oppkjøp. Nå disponerer hun 60 mål jord, noe hun naturligvis er utrolig stolt av.

– Da jeg fikk mamma og pappa med på prosjektet så jeg at vi kunne realisere barndomsdrømmen min. Det å få lov til å bygge opp et liv, vår drøm her på gården, og at jeg får støtte av dem til å drive med min lidenskap, er helt uvurderlig. For det hadde ikke vært mulig å gjennomføre om ikke alle hadde blitt med på dette. For det kreves utrolig mye arbeid å drifte et slikt sted, opplyser hun.

De har bygd, restaurert og vedlikeholdt flere tusen kvadratmeter. Men når alt lånet er nedbetalt er det likevel en annen gevinst enn den økonomiske som er drivkraften.

– Den største gevinsten er det nære forholdet vi har i familien. Det er helt fantastisk. Ikke bare vi som bor her, men også alle familiemedlemmene som er innom hver dag, ukentlig eller hver måned, påpeker hun.

Det morsomme med denne familien er ikke bare at de bor på samme sted, alle fire generasjonene. De jobber nemlig også i samme bedrift, nesten alle. Siljes far, Tormod driver Krogseth AS ventilasjon og blikkenslager. Kona Tone er ansatt innen lønn og regnskap, mens svigersønn Anders er blikkenslager. Silje er regnskapsmedarbeider, men i et annet firma. I tillegg driver de utleie på gården, og tilbyr tolv hesteplasser.

Livet smiler, og om to uker topper lykken seg.

– Anders og jeg skal gifte oss og ha et stort selskap på ridebanen ute på plassen her.

– Det betyr at dere ikke flytter herfra med det første?

– Vi kommer aldri til å selge eller flytte. Og vi håper selvfølgelig at Thea (datteren) har lyst til å videreføre den lange familietradisjonen vår her på Dal Gård. Dette er ikke midlertidig, det er her vi skal bo, fastslår Silje Hagren.

Artikkeltags