Gå til sidens hovedinnhold

Fra melkebil til supertanker

Artikkelen er over 8 år gammel

I en årrekke har brannvesenet skvulpet rundt i en gammel tankbil. Nå venter bedre tider.

Stemningen var som i en godteributikk full av unger da Sarpsborg brann- og feiervesens nye tankbil onsdag rullet inn til brannstasjonen.

Raskere innsats

Men at brannmannskapene selv er stolte og fornøyde med sin doning er en ting.

– Ja, for det er Sarpsborgs befolkning som har mest grunn til å juble for den nye tankbilen. For det første vil den være mye kjappere å kjøre utrykning med. For det andre vil alt gå mye raskere når vi først kommer til brannstedet. Den elektroniske pumpa er enkel og rask å bruke. Bilen har også en skumtank. Ved et enkelt håndgrep blander skummet seg automatisk med vannet. Skummet er nyttig blant annet ved bilbranner, forklarer brannsjef Bjørn Åge Sørensen.

Melkebil

Brannvesenets gamle tankbil tjenestegjorde i flere år som melkebil før den i 1999 ble gjort om til brannbil.

– Den var gammel allerede da. Så dette blir litt av en overgang, mener brannsjefen. Det var firmaet Egenes Brannteknikk i Flekkefjord som vant anbudet om å gjøre den splitter nye Scania 400en om til tankbil for brannvesenet. –Den er bygd etter Sarpsborg brannvesens egne spesifikasjoner. Vanntanken på 10.500 liter vann er støpt i miljøvennlig plast. Bilen kan også frakte drikkevann om det er behov for det, sier Rolf Søiland fra Egenes Brannteknikk. Vidunderet har kostet godt over to millioner kroner.

Godt utrustet

– Jeg føler det er grunn til å takke administrasjon og politikere i Sarpsborg kommune. De har gradvis gjort oss i stand til å bli en styrke med moderne og bra utstyr. Dette gjelder både biler og annet materiell, avslutter Bjørn Åge Sørensen.

Denne uka har mannskapene fått opplæring på den nye tankbilen. De sto som tente lys mens bilbyggerens representant viste fram finessene. – Nå gleder vi oss til å ta den i bruk, forteller Geir Solberg, en av veteranene i det lokale brannkorpset.