Fra Nordkapp til Lindesnes på tandemsykkel

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

2553 kilometer på tandemsykkel. Det skal sarpingen Alf Wilhelmsen (54) og Bedir Yiyit (34) legge bak seg når de starter på turen fra Nordkapp til Lindesnes.

DEL

Søndag 8. juli stiger de opp på sykkelen på Nordkapp-platået, og 14 dager senere håper de å se Lindesnes fyr. Bedir Yiyit er sterkt synshemmet, og turen gjennom vårt langstrakte land vil være en ny demonstrasjon fra hans side om at handikap ikke er noen hindring for å ta store utfordringer. Han har tidligere løpt New York Marathon med ledsager.

Erfaren pilot

Alf Wilhelmsen har lang erfaring som pilot for blinde og svaksynte. I ti år har han syklet Trondheim - Oslo på tandemsykkel som pilot for blinde Harald Vik. Den styrkeprøven skal han for øvrig gjennomføre to uker før turen gjennom hele Norge. Bedir Yiyit nøyer seg med den korte distansen fra Lillehammer.

- Du blir ikke skremt av en slik lang tur, Alf. Du er jo ikke lenger noen unggutt?

- Da Bedir kom og spurte om jeg kunne være pilot for han, var det ikke avstanden som skremte meg, men mer tiden vi skulle bruke. Jeg liker utfordringer, men vi må ha litt slingringsmonn i tidsbruken. Vi tar sikte på å sykle 20-30 mil om dagen, og overnattingene tar vi på sparket alt etter hvor langt vi er kommet. Ingenting er bestilt eller planlagt av det på forhånd, forteller Wilhelmsen.

- Hva vil den største utfordringen være?

- Det er å være friske og opplagte samtidig, og at vi fungerer sammen. Det å komme i utakt vil være slitsomt. I tillegg kan dårlige veier og sprekker i veibanen være farlig for oss, sier Alf.

Fra Tyrkia

Bedir Yiyit kom til Norge for seks år siden. Han er fra Tyrkia og bor i Våler. Tilknytningen til Sarpsborg og Alf Wilhelmsen har han fått gjennom at han sykler for Sarpsborg sykleklubb.

- Selv med handikappet mitt er jeg opptatt av å være med på det meste. Jeg hadde håpet å kunne delta i Paralympics i Beijing til neste år, men kom for sent i gang med sykling og fikk ikke pilot.

- Du har jo Alf?

- Alf er god på det lange og seige, men i Paralympics holder ikke det, sier Bedir.

- Det blir for hardt for meg, jeg har ikke den typen muskulatur som kreves i slike konkurranser. Jeg merker forskjellen når jeg sykler med Bedir. Han er utrolig sterk, legger Alf til.

Sykler til Beijing

Men istedenfor å være deltaker under Paralympics i Beijing håper Bedir Yiyit å sykle fra Bergen til Beijing til neste år med ankomst i Kina under OL. Fire måneder er den turen beregnet å ta.

- Med Alf som pilot?

- Det har vi ikke diskutert, svarer Alf med en hentydning om at det kanskje ikke blir like populært hos kona hvis han skulle bli så lenge borte.

Men før Beijing er det strekningen gjennom hele Norge som skal tilbakelegges.

- Klarer vi det er det en drøm som går i oppfyllelse for oss begge, avslutter Alf før de legger ut på en ny treningstur på tandemsykkelen. De starter hjemme hos Bedir Yiyit i Våler og skal sykle til Oslo. Som den ihuga Vålerenga-supporteren han er skal Alf på kamp, mens Bedir skal treffe en som muligens kan bli pilot for han.

Artikkeltags