Gå til sidens hovedinnhold

Frukt og frokost fra neste høst?

Artikkelen er over 14 år gammel

Videregående elever i Sarpsborg kan bli de første i landet med tilbud om skolefrokost og gratis frukt.

Folkehelseprogrammet i Østfold jobber på spreng for å gi videregående elevene i fylket gratis frukt. Gratis frokost er foreslått til de som trenger det mest.

Håpet er at bordene skal være dekket allerede høsten 2008, melder Folkehelseprogrammet på sine nettsider.

- Vi tror store sosiale helseforskjeller i befolkningen, der de med lav inntekt og utdannelse også har dårligst kostholdt og helse. Også barna til de med lav inntekt og utdannelse rammes. Derfor er det ekstremt viktig at våre forebyggende tiltak også når de som har dårligst forutsetninger for å velge sunne livsstilsvaner, sier leder av helsekomiteen i fylkeskommunen, Inger-Christin Torp.

Mest gulrøtter

Folkehelseprogrammet har foreslått en prøveordning ved åtte videregående skoler i fylket allerede fra høsten 2007. Dette forslaget skal Helsekomiteen i Østfold ta stilling til 16. april.

Prislappen for gratis frukt ved fire skoler har Folkehelseprogrammet satt til 900.000 kroner. Stykkpris på frukt og grønt er anslått til 1,70 kroner. Det er 1,80 kroner billigere enn stykkprisen for den foreslåtte fruktordningen for grunnskolen.

- Frukt og grønnsaker har ulik pris, og en forklaring til at vi kommer ned i en så lav kostnad er at vi tar sikte på å servere mye gulrot som er en billig grønnsak. Pærer og epler, som koster mer, kan vi i så fall ikke tilby så ofte, sier konstituert leder av Folkehelseprogrammet i Østfold, Knut-Johan Rognlien.

Ordningen for gratis frokost, til de som trenger det mest, har fått en prislapp på en million, på til sammen fire skoler. I denne prisen er ekstraarbeid for kantinepersonell og utgifter for sosiallærere til å spise med elevene også inkludert. Det er antatt at ti prosent av elevene i den videregående skole vil falle inn i kategorien ”de som trenger det mest.” For andre elever er det foreslått at frokost kan kjøpes for fem kroner, der fylkeskommunen subsidierer 1,50 kroner.