Frykter ikke flere dødsfall

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Folkehelseinstituttet frykter ikke flere dødsfall som en følge av E.coli-bakterien.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

I helga kommer ekspertene til å jobbe natt og dag for å lokalisere smittekilden. Politiet vurderer å starte etterforskning.

Dyp medfølelse med familien

Jakten på smittekilden intensiveres etter at en fireåring som ble smittet av E.coli-bakterien døde av akutt nyresvikt.

– Jeg vil uttrykke dyp medfølelse med familien til dette barnet. Alle steiner må snus for å finne årsaken til dette utbruddet, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Totalt åtte barn har blitt syke etter smitte fra E.coli-bakterien. Mye tyder på at et niende barn som ble lagt inn på Ullevål universitetssykehus denne uken også er smittet.

– Er det fare for flere dødsfall?

– Ut fra det vi ser nå tror vi ikke det. Men flere av barna har vært alvorlig syke. Dette er en alvorlig sykdom, sier direktør Geir Stene-Larsen ved Folkehelseinstituttet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Jobber natt og dag

Direktøren ved Folkehelseinstituttet regner det fortsatt for mest sannsynlig at det er kjøttdeig fra Gilde som er smittekilden. Men jakten for å finne det endelige beviset blir nå intensivert. Nye prøver blir analysert. Og gamle prøver blir sjekket igjen.

– De som er eksperter på dette jobber hele døgnet, sier Stene-Larsen. Denne uken ble det klart at et niende barn trolig har blitt syk av E.coli-bakterien. Det er nå tatt prøver av jenta fra Oppland som skal dyrkes og analyseres i noen dager. Folkehelseinstituttet har også intervjuet foreldrene hennes. Håpet er at dette kan gi et endelig svar på hvor smitten kommer fra. Svaret på testene vil først være klare over helga.

Stene-Larsen vil ikke advare folk mot å spise kjøttdeig.

– Men man bør bære nøye med hygienen. Som å vaske hendene før man lager mat og ikke bruke samme kniv til råvarer som til grønnsaker, sier han.

Viktig å finne kilden

Konsernsjef Axel Krogvig i Gilde Norsk Kjøtt BA uttrykte fredag sorg over at et barn nå er død som følge av E.coli-smitte.

– Det er med stor sorg vi i dag har mottatt den tragiske meldingen om at en fire år gammel gutt er død av akutt nyresvikt på Ullevål universitetssykehus. Det er viktigere enn noen gang å finne smittekilden, sier Krogvig.

Gilde har sporet og isolert råvarepartiet guttens familie skal ha kjøpt kjøttdeig fraog sendt dette til Mattilsynet, slik at de kan få testet det.

Guttens familie skal ifølge Folkehelseinstituttet ha kjøpt Gilde kjøttdeig merket 103 i en butikk i Oppland. Gilde har sporet råvarepartiet og sendt prøver av det til Mattilsynet.

Livstruende

Fireåringen døde av såkalt hemolytisk-uremisk syndrom (HUS). Det medfører blant annet mangel på røde blodlegemer og nyresvikt. Om lag 5 prosent av pasienter med HUS får komplikasjoner som er livstruende.

– Siden mange barn her i landet har blitt syke i løpet av de siste ukene med dette syndromet, har Ullevål universitetssykehus tatt kontakt med Statens helsetilsyn i Oslo og redegjort for situasjonen. Oslo politikammer er også informert, og har på grunn av den pågående granskingen av hva som kan være smittekilden, begjært rettslig obduksjon, opplyser informasjonssjef Alf Bøhler ved sykehuset.

Vurderer etterforskning

Politiet vurderer nå om det er grunnlag for å igangsette formell etterforskning.

– For å starte en ordinær politietterforskning i straffesak, krever loven at det må foreligge rimelig grunn til å avklare om det foreligger en straffbar handling. Undersøkelsene som Voldsavsnittet og Kriminalvakten nå foretar, har som formål å avklare hvorvidt det foreligger slik rimelig grunn. Da er det naturlig at politiet innhenter og sikrer dokumentasjon allerede nå, sier politiadvokat Sjak R. Haaheim ved Oslo politidistrikt. (ANB)

Artikkeltags