Full krangel på Østfoldbenken

Martin Engeset og Irene Johansen går i strupen på hverandre etter torsdagens votering om passasjertaket på Rygge.

Martin Engeset og Irene Johansen går i strupen på hverandre etter torsdagens votering om passasjertaket på Rygge.

Artikkelen er over 11 år gammel

Rygge-forslag falt i Stortinget da Ap-representantene fra Østfold snudde. SARPELIV:

DEL

- Jeg har aldri opplevd maken! tordner Høyres Martin Engeset, som har gått i bresjen for et forslag fra borgerlig side om å fjerne passasjertaket på Rygge.

Torsdag morgen overrakte han 7.000 underskrifter til samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) til støtte for å oppheve den omstridte passasjerbegrensningen.

La fram forslag

Senere på dagen sto hans parti, Frp og KrF sammen om dette forslaget til Stortinget:

"Stortinget ber Regjeringen endre konsesjonsvilkårene for Moss Lufthavn Rygge slik at tak på antall passasjerer fjernes og åpningstid settes til kl. 06.00–24.00. Ved forsinket ankomst tillates landing etter kl. 24.00."

I debatten som fulgte gikk Irene Johansen fra Østfold Arbeiderparti på talerstolen og sa at hun og partifelle Svein Roald Hansen ville støtte forslaget.

Dramatikk

Dramatikken kom da representantene skulle stemme. Johansen sa da fra Stortingets talerstol at de to Ap-representantene likevel ikke ville bryte ut av sin egen stortingsgruppe.

- Denne saken har i løpet av kvelden utviklet seg til å bli et politisk spill som vi ikke vil delta i. Vi vil derfor ikke stemme for forslaget, sa Johansen.

SARPELIV: Hva synes du om Ap-representantenes helomvendig? Delta i debatten!

Hun viste også til at samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) under debatten uttrykte at hun var i en "konstruktiv dialog" med flyplassens ledelse og at hun ser viktigheten av flyplassen.

Delt på midten

Det viste seg under voteringen at Ap-representantenes snuoperasjon avgjorde saken. Stortinget var delt på midten. Forslaget falt med 52 stemmer mot 49.

LES OGSÅ: Tett kamp om Rygge

Det får Martin Engeset til å se en farge han ikke vanligvis ser - nemlig rødt. Han mener Ap-representantene har sveket Østfold og flyplassen.

- De går på talerstolen og sier at de har skiftet standpunkt og vil stemme for forslaget. Så oppdager de at deres stemmegivning vil bli avgjørende i saken og snur tilbake, sier han, og avviser at opposisjonen har drevet et politisk spill i saken.

- Jeg er sjokkert over at partipisken betyr mer enn Østfolds og flyplassens interesser, tordner Engeset overfor SA.

- Er det noen som har drevet et politisk spill her, så er det Ap-politikerne.

- Show og egenmarkering

Irene Johansen er ikke imponert over uttalelsene til Engeset. Hun sier til SA sent torsdag kveld at Høyre-representanten "er mer opptatt av show og egenmarkering enn å få resultater i saken."

- Derfor var vi også i tvil om vi skulle støtte forslaget i utgangspunktet, sier hun.

Hennes partikollega Svein Roald Hansen sier til SA at han mener statsråden ga så sterke signaler som man kan forvente da hun sa at hun ser viktigheten av flyplassen. Han tolker uttalelsene hennes slik at hun vil jobbe for å få like konkurransevilkår på Rygge som på de andre norske flyplassene.

- Men kan østfodingene stole på dine tolkninger?

- Ja, jeg føler meg trygg på at dette vil gå i orden.

Politisk spill

- Hva mener dere med at opposisjonen har drevet et politisk spill?

- I utgangspunktet kom forslaget fra Høyre, Frp og KrF. Så gikk vi på talerstolen og sa at vi ville støtte forslaget. Da kom også Venstre opp og snudde i saken. Da var det tydelig at man ønsket å påføre regjeringspartiene et nederlag i Stortinget.

- Engeset mener partipisken betyr mer enn Østfolds interesser?

- Han har ingen innsikt i prosessen vi har hatt i dette, sier Svein Roald Hansen til SA sent torsdag kveld.

Artikkeltags