Parolen om søndagsåpne butikker stemmer ikke helt med oppfatningen til de butikkansatte som jobber på søndag. Plantasjen er gartneri, men selger en masse varer som ikke akkurat dyrkes i drivhus. På mange måter er det en butikk som holder åpent hver søndag.

Har åpent hver søndag

– Jeg synes det er greit å jobbe på søndager, så lenge jeg får godt betalt, sier Robin Holøien (22) til SA.

Økonomistudenten jobber en del timer hos Plantasjen i løpet av måneden. Han har ansvaret for pengehåndtering, kassa og diverse annet. Det startet med en sommerjobb da han var 16 og nå har han seks års fartstid.

– Vi har åpent hver søndag og det er gjerne de beste omsetningsdagene, sier Holøien.

Han jobber lørdag og søndag hver fjerde helg og er med i en turnusordning på arbeidsplassen. Han forteller at det aldri er noe problem å bytte hvis noen ikke kan jobbe en søndag.

Over 200 kroner timen

84 kroner timen, får han i tillegg på søndager, slik at timelønna er over 200 kroner. Det synes han kommer veldig godt med i studentøkonomien.

Plantasjen har til sammen 23 ansatte og syv ekstra sommerhjelper. Daglig leder Raymond Berg forteller at turnusordningen og vaktene følger HK-satsene.

– 1. mai er som en søndag. Vi har mye kunder og god omsetning. Er være bra, blir det masse salg på en slik dag tidlig i sesongen, sier han.

Årsomsetningen hos Plantasjen i Sarpsborg ligger rundt 50 millioner kroner og hoveddelen er grønne planter og hageprodukter. Giganten har 52 butikker i Norge, 30 i Sverige og noen i Finland.

– Jeg har ikke fått noe inntrykk av at våre ansatte misliker å jobbe på søndager, sier han.

Vil ikke ha søndagsåpent

Handel og Kontor (HK) har et annet syn på saken. SA snakket med Vegard Skoglund fra forbundsstyret, mens han bar plakat mot søndagsåpent i demonstrasjonstoget 1. mai.

– Vi jobber for at alle butikker skal holde lukket på søndager, sier han.

Skoglund nevner spesielt og problematiserer at veldig mange butikkansatte har små stillingsbrøker og at det i praksis blir veldig dårlig betalt for å jobbe på søndager.

– Arbeidsgiverne tjener godt, mens de ansatte får for lite, sier han.

Skoglund kjenner til at butikkansatte har helt ned mot 5 prosent stilling. Det mener har blir ugunstig for de ansatte totalt sett.

Han jobber ikke i butikk selv, men nevner Kiwi-butikkene som litt for hissige på å holde åpent søndager.