Grønn går sterkt ut mot tidligere partifeller

Ole Henrik Grønn mener at Annar Hasle og Inger Marit Sverresen bør skamme seg.

Ole Henrik Grønn mener at Annar Hasle og Inger Marit Sverresen bør skamme seg. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

– Dette er så ille at jeg må uttale meg, sier t idligere gruppeleder for Sarpsborg KrF, nå Ap-politiker, Ole Henrik Grønn.

DEL

Reaksjonene i Sarpsborg Ap er kraftige etter at statsviteren Per Haakonsen på et åpent møte i regi av Sarpsborg KrF brukte norsk Israel-politikk som en del av forklaringen på terroren som rammet partiets ungdomsorganisasjon på Utøya.

To av partiets egne bystyrerepresentanter overlevde Utøya-terroren, en tredje mistet søsteren sin i angrepet.

– Bør skamme seg

Ole Henrik Grønn sitter i bystyret for Ap. Han gikk ut av KrF i forrige valgperiode etter at han sto fram som homofil. Da fikk han beskjed av det lokale partistyret at det var greit at han var gruppeleder for partiet så lenge han levde alene.

Det endte med at Grønn forlot KrF. Siden har han ikke ønsket å kommentere stridsspørsmålene som jevnlig har dukket opp i hans gamle parti.

Han vil først heller ikke uttale seg når SA spør om hans mening om ordene som falt i KrF-møtet forrige uke, og at sentrale ledere i lokalpartiet ikke har tatt klar avstand fra dem.

Senere på kvelden ringer han imidlertid tilbake.

– Dette er så ille at jeg må uttale meg. Jeg mener at Annar Hasle og Inger Marit Sverresen bør skamme seg. De opptrer respektløst overfor de som har opplevd Utøya-tragedien, blant annet noen av bystyrets medlemmer, sier han.

– Har ikke ment å være respektløs

Inger Marit Sverresen sier til SA at hun overhodet ikke har ment å være respektløs overfor Utøya-ofrene. Den lokale KrF-lederen har fått mye kritikk for at hun ikke har tatt avstand fra statsviteren Per Haakonsens kobling mellom Utøya-terroren og norsk antisemittisme.

– Det gjør veldig vondt å høre. De har opplevd noe av det verste et menneske kan oppleve. Det har ikke vært hensikten å opptre respektløst overfor dem. De har overhodet ikke noen skyld for det som skjedde der, sier hun til SA.

Kjenner seg ikke igjen

Sverresen ønsker ikke å gå inn på detaljer i saken utover å svare på noe av kritikken som er kommet. Hun kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene som retoriker Hans-Ivar Kristiansen kommer med.

Han setter likhetstegn mellom henne og fundamentalister i andre religioner.

– Det blir litt fjernt for meg å svare på det, men jeg kjenner meg ikke igjen i en sånn beskrivelse, sier hun.

Sverresen har imidlertid fått tilbakemeldinger fra folk som hun sier er urolige i forhold til hvilken retning landet går i.

– Ingen av oss ønsker at hendelser som de som skjedde 22. juli skal skje, poengterer hun.

– Kjenner du denne uroen selv?

– Ja, det gjør jeg, sier hun, uten å ville utdype det nærmere.

Forskjellig retning

I gårsdagens SA sa lederen i valgkomiteen i Sarpsborg KrF, Geir M. Hansen, at han ønsker et lederskifte i lokalpartiet ved årsmøtet i februar.

Sverresen opplyser at hun har sagt seg villig til å ta gjenvalg.

– Men i pausen på møtet forrige uke snakket jeg med Geir M. Hansen, før han gikk. Da utfordret jeg ham til å stille som lederkandidat. Han og jeg ønsker forskjellig retning for KrF, og da synes jeg det ville være realt av ham å stille som motkandidat, sier hun.

SA fikk sent i går kveld også snakket med gruppeleder Annar Hasle. Han sier til SA at han ikke ønsker å kommentere at han blir satt i bås med fundamentalister.

– Men jeg ønsker å be om tilgivelse dersom det oppfattes at jeg har vært med på å legge bør til byrden for de berørte etter Utøya, poengterer han.

I e-avisen og papirutgaven av SA onsdag 25. januar kan du blant annet lese en kommentar fra journalist Halvor Titlestad og mange leserbrev om denne saken.

Artikkeltags