En gjennomsnittlig tenåring får nemlig i seg 18 kilo sukker - eller 9.125 sukkerbiter i året - bare fra brusdrikking. En halv liter brus om dagen består forbruket av, viser en undersøkelsen.

Nå går både Sarpsborg kommune og fylkeskommunen i bresjen for at skoleungdom skal velge gratis - og sunt - vann framfor kostbar brus. Kommunen gir økonomisk støtte til de ungdomsskolene som installerer vannkjølere, fylkeskommunen gjør det samme ved de videregående skolene.

Østfold er det eneste fylket i landet hvor skolene får et slikt tilbud.

10.000 vannflasker

- Et kjempefint tiltak, synes elevene Linn Olsen, Hans Kanga, Magnus Erstad, Bente Bakke, Patrick Jansen og Mikkel Niva.

De drikker brus de også, men hevder at det ikke blir hver dag.

- Men til nå har vi bare hatt tilgang på kjøpevann på skolen, og det er jo like dyrt som brus, påpeker Mikkel Niva.

Sarpsborg kommune trekker tiltaket enda et hakk lenger og deler ut en vannflaske - med egendesignet etikett - til samtlige elever ved ungdomsskolene og de videregående skolene. Totalt 10.000 flasker skal distribueres ut til elevene.

Folkehelsekoordinator Marit Pedersen tror dette kan bli en suksess. For drikkevannet fra Glomma, renset ved Baterød, er bra. Og enda bedre blir det når det er avkjølt, mener hun.

- Motivasjonen vår for å gjøre dette er todelt: Vi ønsker at elevene skal drikke mindre brus og mer vann, samtidig som vi vil reklamere for vårt eget, gode drikkevann fra Baterød vannverk, sier Marit Pedersen.

- Stort folkehelseproblem

Hun føler at det å drikke vann er blitt mer trendy blant ungdommene, og det bekrefter også de Greåker-elevene som SA snakket med.

- Høyt sukkerinntak er et stort folkehelseproblem, og det er en medvirkende årsak til blant annet overvekt og tannskader. Norge er faktisk et av de landene i verden hvor befolkningen drikker mest brus, sier styreleder i Folkehelseprogrammet i Østfold, Bente Holm Sælid.

Fra 1970 til 2001 har forbruket av brus og mineralvann økt fra 41 til 127 liter per person.