Gå til sidens hovedinnhold

Høyre fester grepet om Ap-bastionen

Artikkelen er over 8 år gammel

Høyre-leder Erna Solberg ble oppglødd da hun fikk se det ferske partibarometeret som viser at partiet hennes stikker fra Ap i Østfold.

Vinden har tatt godt tak i Høyre-seilene i Østfold. På den ferske Sentio-målingen for SA og de andre Amedia-avisene i Østfold, går ikke bare Høyre fram sammenlignet med aprilmålingen, men Ap tar også et stort skritt tilbake. Dermed vakler den røde kjempen i en av sine aller sterkeste bastioner.

Gir ære til ordførerne

Samtidig øker oppslutningen om Frp. Dermed er andremandatet deres blitt sikrere, mens det på denne målingen er tredjemandatet til Ap som er det som er nærmest å ryke.

Og Høyre er ifølge bakgrunnstallene nærmest å ta det. Et valgresultat med fire Høyre-representanter og bare to fra Ap på Østfoldbenken ville vært en sensasjon. Erna Solberg gir mye av æren for det høye resultatet til sine ordførere i Østfold.

– Dette er tall som er kjempemorsomme å se. Østfold har ikke vært blant våre sterkeste fylker, men i forrige kommunevalg fikk vi en del Høyre-ordførere, blant annet i Moss og Eidsberg, som bidrar til å synliggjøre Høyre-politikken, sier statsministerkandidaten til SA.

Hun tror også endringer i befolkningsendringer i Østfold gjør at Høyre kan se for seg en lysere framtid.

– Østfold er et fylke i forandring, med et næringsliv som i stadig større grad er basert på kunnskap. Det etableres arbeidsplasser der de ansatte sympatiserer med Høyres moderne næringspolitikk, tror Solberg.

Dempet Damsleth

Førstekandidat Ingjerd Schou tar på seg rollen som festbrems når SA snakker med henne. Riktignok minner hun om at dette er den beste gallupen partiet har hatt i Østfold siden 1918, men sier også at partiet i hennes tid har vært nede på 10 prosent på Østfold-målingene. Ved forrige valg oppnådde partiet en oppslutning på 14,8 prosent i Østfold.

– Slike målinger er både inspirerende og motiverende, men det er viktig å være nøktern. Det er fortsatt hardt arbeid som gjelder, sier hun.

Sarpingen Tone Damsleth takket ja til fjerdeplassen på Høyres Østfold-liste i den tro at hun ikke hadde sjanse til å kapre et fast mandat. Hun bedyrer at hun har et avslappet forhold til sin egen situasjon.

– Men jeg kjenner at dette gjør at jeg brenner enda mer for det Høyre står for, sier hun. Damsleth trakk seg ut av Sarpsborg-politikken etter bare en periode, men sier hun nå er full av motivasjon til å yte både i valgkampen og etterpå.

– Jeg tror det vil være sunt med noen nye kluter nå, sier hun.