Gå til sidens hovedinnhold

Høyre slår knockout på Ap og Frp

Artikkelen er over 8 år gammel

Kent Karlstad tror sjefen hans, Tone Damslet, kommer til å klare seg utmerket i maktens korridorer.

På en meningsmåling som Sentio har utført for Amedia-avisene i Østfold, deriblant SA, er Høyre den stor vinneren.

Dermed kan Damslet bli godt kjent på Stortinget dersom målingen slår til. Den viser nemlig at hun ligger an til å bli første vara på Stortinget.

Skulle Frp gjøre et katastrofevalg i Østfold kan det ende med fast stortingsplass, men rollen som 1. vara er nok den mest realistiske.

– Dette kommer til å bli en spennende utfordring for Tone, sier Kent Karlstad som er kunderådgiver ved Damslet Skilt på Årum.

Som å dingle med beina ...

– Det var med skrekkblandet fryd jeg sa ja til å stå på Østfold Høyres stortingsliste, sier Tone Damslet til SA.

Hun har fire år bak seg som bystyrerepresentant og gruppeleder for Sarpsborg Høyre. Men det holdt med en periode før hun takket for seg.

Hovedårsaken var at det var vanskelig å kombinere arbeidet i familiebedriften med rollen som lokalpolitiker – med møter og orienteringer som ofte skjedde på dagtid.

De tre store

Sentio-målingen viser det samme bildet som nasjonale målinger har gjort for Østfolds vedkommende de siste månedene:

Østfoldbenken ser ut til å bestå av tre fra Høyre, tre fra Ap og to fra Frp, mens KrF holder fast ved utjevningsmandatet som partiet også har i inneværende periode.

De tre store partiene har et svært godt grep om de åtte faste stortingsplassene fra Østfold.

INNSYN: Disse kjemper om stortingsplassene

Om ikke det kommer veldig store forskyvninger i velgermassen fra dagens måling, må småpartiene kjempe om utjevningsmandatet. Dette ser KrF ut til å ha kontroll på, også om vi sammenligner med andre målinger som er gjort på nasjonalt nivå.

Venstre kan imidlertid vise til en pen framgang i Østfold, men det er først og fremst på bekostning av Ap.

Bakgrunnstallene viser at Venstre ikke henter stemmer fra sentrumskameratene i KrF. For Høyres del har man ikke vært i nærheten av et lignende resultat siden Kåre Willoch ble valgt til statsminister i 1981. Da fikk Østfold Høyre inn tre representanter.

Optimisme i Ap og Frp

Nå ligger partiet altså an til samme representasjon fra Østfold. Samtidig viser bakgrunnstallene at Høyre ligger nærmest å kapre det siste faste mandatet, men avstanden er så stor at Frp virker temmelig trygge med de to de i dag har inne.

Ap ligger an til å miste ett av sine fire mandater fra Østfold. Ved forrige korsvei gjorde partiet et brakvalg i Østfold, og sikret seg 39,3 prosent av stemmene.

Partiet har langt opp dit nå, og lekker som en sil til Høyre. Det gjør for øvrig også Frp.

Fredrik Bjørnebekk er den sarpingen som står øverst på stortingslista til Ap, på en femteplass. Han legger ikke skjul på at Ap er i en krevende situasjon i Østfold når partiet både ligger an til å miste en stortingsrepresentant og har en lavere oppslutning enn erkerivalene i Høyre.

INNSYN: Disse kjemper om stortingsplassene

– Men jeg anser det som veldig realistisk at vi skal øke oppslutningen fram mot valget, og at vi kaprer tilbake det fjerde mandatet. Dersom vi hadde hatt flere lokale målinger, tror jeg også de ville fanget opp at vi har fått stengt lekkasjen til Høyre. Det viser andre nasjonale barometre, sier Bjørnebekk.

Andrekandidat for Frp, Erlend Wiborg, sier til SA at målingen viser et resultat omtrent som ventet.

– Denne målingen viser en betydelig framgang fra fylkestingsvalget sist, og jeg tror vi skal klare å komme inn med tre representanter fra Østfold, sier Wiborg til SA.

SE GRAFIKK AV VÅRT PARTIBAROMETER HER!