I dag åpner Solbergtårnet

STÅL SOM RUSTER: Solbergtårnet ruver 29 meter over bakken. Sørveggen er kledd i ubehandlet sedertre. De øvrige tre veggene er i cortenstål. Det er stål som raskt ruster, og som dermed har en beskyttende effekt.

STÅL SOM RUSTER: Solbergtårnet ruver 29 meter over bakken. Sørveggen er kledd i ubehandlet sedertre. De øvrige tre veggene er i cortenstål. Det er stål som raskt ruster, og som dermed har en beskyttende effekt.

Artikkelen er over 10 år gammel

Solbergtårnet åpner endelig for publikum i dag.

DEL

Prestisjeprosjektet til 46 millioner er langt mer enn en rasteplass. Her er det også tilrettelagt for formidling av kulturminner og landskap.

– Solbergtårnet Rasteplass skal være et landemerke for de veifarende, en annerledes rasteplass som gir de besøkende uventede opplever, understreker byggeleder Stein Andersen i Statens vegvesen.

Haabeth klipper snoren

Han har et sterkt ønske om at også lokalbefolkningen, og ikke bare de som kjører forbi på E6, skal besøke det 29 meter høye tårnet.

Den muligheten får de altså fra ettermiddagen i dag. Noen timer før det blir Solbergtårnet offisielt åpnet, med innbudte gjester til stede. Fylkesordfører Ole Haabeth, assistert av varaordfører Linda Karlsen Duffy fra Sarpsborg, ordfører Eva Kristin Andersen fra Fredrikstad og prosjektsjef Stein Fyksen fra Statens vegvesen, skal klippe snoren og samtidig erklære plassen for åpen. Men helt til topps i tårnet kommer du altså ikke. Heisen stopper i niende etasje, eller på rundt 25 meter.

Litt arbeid gjenstår

Byggeleder Andersen er stolt over endelig å presentere Solbergtårnet for publikum.

– Kun mindre restarbeid gjenstår. Men vi er klare til å ta imot besøkende nå, understreker Andersen. Tårnet holder åpent fra morgen til kveld, men stenges altså om natten. Da blir området imidlertid kameraovervåket. På uteområdet blir det, i tillegg til plenty med sitteplasser, ni små hus med historisk informasjon. Den 100 meter lange portalen som leder inn i Solbergtårnet, blir som en lang tidslinje. Hvert 10.000 år vies en meter på veggen. Nå er det også gjort en avtale med en ekstern aktør som skal drifte kiosken på stedet. Men antagelig vil ikke kiosken åpne før til våren, opplyser byggelederen.

Artikkeltags