I svensk valgkamp

HJELPER SVENSKENE: Jørn Stang har meldt seg inn i Sverigedemokraterna og hjelper til med valgkampen. Fra venstre: Solveig Renhammar, Mattias Gustafsson og Jørn Stang.

HJELPER SVENSKENE: Jørn Stang har meldt seg inn i Sverigedemokraterna og hjelper til med valgkampen. Fra venstre: Solveig Renhammar, Mattias Gustafsson og Jørn Stang.

Artikkelen er over 8 år gammel

Sarpingen Jørn Stang deltar i valgkampen for sine svenske venner på ytterste høyre fløy.

DEL

I sommer meldte tidligere stortingsrepresentant for Frp, Jørn Stang (51), seg inn i Sverigedemokraterna (SD).

–I Norge er jeg partiløs, så du kan gjerne kalle meg politisk flyktning, smiler han.

Politisk grensejobb

Vi treffer Jørn midt på torget i Strömstad sammen med de to eneste på Sverigedemokraternas liste i vår svenske naboby, Solveig Renhammar (61 og Mattias Gustafsson (26).

– Det er blitt flere turer til Strömstad og i øvrige grensetraktene nå i den svenske valgkampinnspurten. Men jeg driver også valgkamp overfor svensker som jobber både i Østfold eller i Oslo. Jeg har alltid valgkampmateriell i bilen. Jørn forteller ivrig om sitt nye politiske engasjement.

– Det var et innslag fra den svenske valgkampen, som fikk meg til å hjelpe mine svenske venner. Mye av det Sverigedemokraterna står for er i tråd med det jeg har hevdet gjennom mange år som Frp-politiker.

Asylpolitikk

Han kommer inn på innvandringsspørsmålet og asylpolitikken.

– Det er viktig at Sverige beholder sin nasjonale kultur og egenidentitet.

– Hva mener du med det?

– At asylsøkerne og innvandrere innordner seg de lover, regler og tradisjoner som gjelder i sitt nye hjemland. Det må bli mer snakk om assimilering enn integrering i forhold til disse gruppene. Så må det strammes inn i forhold til innvandringspolitikken. Asylretten misbrukes. Mange av dem som kommer både til Norge og Sverige er ikke reelle flyktninger.

–Du ble kastet ut av Frp i 2001 på grunn av rasisme?

– Feil, jeg meldte meg ut på grunn av udemokratisk maktbruk og overstyring fra sentralkomiteen i partiet, hevder Jørn Stang.

Les mer om sarpingen og den øvrige valgkampen i Strömstad i dagens SA.

Artikkeltags