Ingen nåde etter "seddelspøk"

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Det som i utgangspunktet var ment som en spøk myntet på kameratene, førte til dom og fengselsstraff for falskmynteri.

DEL

For verken tingrettsdommer Gunni Fiane eller hennes to meddommere hadde spesiell sans for den unge spilloppmakerens "pengestunt" ved juletider i fjor. Retten tok nemlig politiadvokat Knut Erik Evjus påstand om straff til følge. Hvilket vil si tre år- og en måneds fengsel. Av disse ble to år og seks måneder gjort betinget med en prøvetid på to år.

Garvede kriminelle

Dersom dommen blir stående må, den til nå ustraffede familiefaren, belage seg på et halvt års opphold blant garvede kriminelle. Men den ferske falskmyntnerdommen fra Sarpsborg tingrett blir garantert anket.

- Det kan jeg love, forsikrer mannens forsvarer, Harald Otterstad. Advokaten er ikke i tvil om at hans klient er blitt ofret på allmennprevensjonens alter.

- Jeg håper lagmannsretten ser det tingretten ikke har sett. At det i dette tilfellet kan gis en åpning for at samfunnsstraff kan brukes i kombinasjon med betinget fengsel.

Strenge straffer

Men dersom så skulle skje vil det bety norsk rettshistorie. For så langt finnes ingen slike dommer i Norge, der myntfalsk i utgangspunktet straffes meget strengt. Med en minstestraff på tre år- og en øvre strafferamme på seks års fengsel.

Det var sarpingen, i 20-årene, trolig lykkelig uvitende om da han i desember i fjor lastet ned seddelbilder fra Norges Bank på Internett. Han visste imidlertid at det han gjorde var ulovlig. I retten fortalte han at han lagde sedlene for å spøke med sine kamerater. Disse fikk nemlig en konvolutt hver seg med falske penger i. Totalt printet han ut falske penger for nærmere 40.000 kroner.

Dyrkjøpt erfaring

Pengene ble altså lagt i konvolutter og gitt til kameratene som spøkefulle julegaver. Men under et fuktig lag to dager før jul falt mannen selv for fristelsen til å bruke en falsk femhundrelapp da han handlet en bakt potet på torget. Potetselgeren slo alarm og politiet kom til stedet. Tiltalte erkjente da umiddelbart sin brøde. Og han fortalte i tillegg politiet hele historien om pengeproduksjonen.

En spøk, som ble en særdeles dyrekjøpt erfaring for kameratgjengens "klovn".

Artikkeltags