Jobber ikke uten hijab

Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

– Jeg må slutte å jobbe hvis Frp får gjennomslag for sitt ønske om hijab-fri kommune.

Det sier Tone Kara Ali som er lærer ved Kurland barneskole. Hun konverterte til islam for åtte år siden og bærer sin hijab med stolthet.

– Jeg har valgt å følge islam og da må jeg ta konsekvensene av min tro. I Koranen står det at vi kan vise ansikt, hender, ankler og føtter – resten skal dekkes, sier Ali.

Hun er gift med en libanesisk mann og ble kjent med islam gjennom ham. Selv hadde hun lenge hatt en rekke spørsmål knyttet til religion som verken kristendommen eller andre religioner ga henne tilfredsstillende svar på. Men etter å ha studert Koranen falt bitene på plass.

Et stort skritt

Valget om å bruke hijab kom som en naturlig følge av at hun konverterte og ønsket å følge Koranen.

– Det var et stort skritt å begynne og bruke hijab. Et kjempestort. Jeg mistet på mange måter identiteten min og måtte bygge opp en ny. Det var en identitetsannullering. Samtidig som jeg ble fryktelig synlig, ble jeg også veldig usynlig, sier hun.

– Hvordan har identiteten din forandret seg?

– Jeg er blitt mer bevisst på hvem jeg er og hva jeg står for. Jeg er blitt mye mer selvkritisk, men det har mye med islam å gjøre. I vår religion skal du revurdere deg selv kontinuerlig – du skal ikke gå på autopilot, svarer hun.

Positiv nysgjerrighet

Tone Kara Ali opplever det som fullstendig uproblematisk å bruke hijab som lærer på en barneskole.

–Jeg har ikke opplevd noe negativt og ingen av elevene har problemer med at jeg bruker skjerf. Det skaper ikke problemer i noen sammenheng, understreker hun. – For elevene ved Kurland barneskole er det like naturlig å henvende seg til meg som har skjerf som til hvilken som helst annen lærer.

Men Tone Kara Ali registrerer at hennes hijab og de libanesiske klærne hun bruker, skaper nysgjerrighet blant barn og deres foreldre.

– Men dette er utelukkende en positiv nysgjerrighet. Jeg blir aldri stilt negative spørsmål.

Som norsk, lærer og muslim opplever hun å bli brukt som en kunnskapsressurs på skolen i undervisningssituasjoner som omhandler islam.

– Da kan jeg være en motvekt mot det bildet av islam som ofte presenteres i media. Det må jo selv en politiker fra Frp se det positive i, sier hun.

En menneskerett

Selv sitter Tone Kara Ali med en haug av spørsmål når hun får høre at Frp ønsker en hijab-fri kommune.

– Jeg forstår ikke hvorfor dette er så viktig for Frp. Hva er så støtende med skjerfet? Jeg ser det som min menneskerett å bruke hvilke klær jeg vil. I forbindelse med niqab kan jeg forstå argumenter som forsvarer et forbud i undervisningssituasjoner. Et slikt hijab-forbud vil resultere i at mange innvandrerkvinner ekskluderes fra arbeidslivet. Det kan umulig være et mål for Frp, sier Tone Kara Ali.

Delta i debatten her!

Artikkeltags