Klar for Olavssøylen

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Raed Zereineh er kunstneren som er tiltenkt å lage en kopi av Olavssøylen i Fødselskirken i Betlehem til byjubileet i Sarpsborg i 2016.

– Har du med gode nyheter? undrer han da det dukker opp nordmenn i verkstedet hans på et industrifelt i nabokommunen til Betlehem, Beit Jala.

Den palestinske kunstneren venter spent på endelig beskjed om han får oppdraget.

Jubileumsgave

Han må nok vente enda noen uker før ordfører Sindre Martinsen-Evje gir et eventuelt klarsignal på det han drømmer om skal bli en jubileumsgave til byens befolkning. Og som etter planen skal avdukes under den store byfesten 27. juli i 2016.

Raed Zereineh legger ikke skjul overfor SA at han har veldig lyst til å lage en kopi av søylen i Fødselskirken hvor Sarpsborgs grunnlegger er avbildet.

– Prosjektet er i høyeste grad gjennomførbart. Jeg har undersøkt nøye med advokat. Det vil ikke by på problemer med å få den nødvendige tillatelsen.

Den anerkjente kunstneren med utdannelse fra Ukraina antyder at han trenger rundt ett år på jobben. Ikke minst går det med litt tid til å finne den rette steinen til søylen. Den skal være fra Betlehem.

Det er for øvrig meningen at motivet med Olav den hellige først males på søylen når den kommer til Norge.

Det var etter sitt besøk til Betlehem i desember sist år som ordfører Sindre Martinsen-Evje tok til ordet for å få Olav hjem til Sarpsborg. Da ble ideen om Olavssøylen født.

Møtte kunstneren

Byens ordfører var tilbake i Betlehem i mars i forbindelse med en pilegrimskonferanse. Da benyttet Martinsen-Evje anledningen til å møte Raed Zereineh.

– Vi hadde en fin samtale hvor vi snakket inngående om muligheten til å realisert prosjektet, sier kunstneren som har gjort seg bemerket med sine skulpturer blant annet av Pave Paul.

Det er gått seks måneder siden besøket. Hjemme i Sarpsborg er byens ordfører like tent på å få realisert prosjektet med Olavssøylen. En egen arbeidsgruppe er satt på saken.

– Det må vi klare å få til, kommenterer Sindre Martinsen-Evje. som er lovet hjelp av Betlehems ordfører Vera Baboun.

– En kjempeidé, er hennes kommentar til å få en kopi av Olavssøyen til Sarpsborg.

Søylen kan plasseres flere steder

Både Borgarsyssel museum og Kirkeparken er aktuelle steder for plasseringen av Olavssøylen.

Ordfører Sindre Martinsen-Evje er tydelig på at kopien av søylen må stå på et sted hvor den er godt synlig både for sarpinger og tilreisende pilegrimer.

Han nevner det nye formidlingsbygget på Borgarsyssel.

– Det er et naturlig sted hvor vi kan formidle Olavsarven vår. ?Dessuten går den merkete pilegrimsleden innom museumsområdet.

Det er heller ikke utenkelig at søylen kan inngå i prosjektet «1.000 år på 1.000 meter» – fra Hafslund Hovedgård til Borgarsyssel. En strekning som ordføreren ønsker skal bli naturlig for pilegrimene å besøke på veien mot Nidaros.

Kirkeparken er en mulighet

Sindre Martinsen-Evje trekker også fram Kirkeparken som en mulig plassering.

Han er tydelig på at de nevnte stedene er hans høyst personlige tanker. Men den endelige lokaliseringen må avgjøres i det forestående Olavssøyle-prosjektet.

I sommer ble det kjent at Sparebankstiftelsen DNB gir Sarpsborg kommune fem millioner kroner i jubileumsgave. Gaven skal gå til ny kunst på torget.

– Jeg utelukker ikke at vi kan få flere gaver fram mot jubileet. Muligens kan en av disse være med å finansiere Olavssøylen. Prosjektet er ganske overkommelig, understreker en ivrig Sindre Martinsen-Evje.

Artikkeltags