Gå til sidens hovedinnhold

- Kneipbrød? En krone og 30 øre, takk!

Artikkelen er over 9 år gammel

I går viste Østfold Bondelag på snedig vis hva bonden sitter igjen med per solgte brød. DEBATT: Er du villig til å betale 33 øre mer for maten per dag for at bøndene skal få bedre inntekt?

Målet for aksjonen på utsiden Østfoldhallene var å vise hvor lite bøndene sitter igjen med etter at alle leddene fram til forbrukeren har tatt sitt.

– Med en butikkpris på 25,90 kroner sitter bonden igjen med 1,30 kroner. Det viser tydelig hvem som tar den høyeste fortjenesten, fortalte Lise Thorsø Mohr som er nyvalgt styremedlem i Østfold Bondelag.

Dette budskapet ønsket Østfold Bondelag å få ut til forbrukerne i fylket. Dermed stilte de opp foran kjøpesenteret og solgte brød for en krone stykke.

Jordbruksoppgjøret

I går leverte Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Norges Bondelag et felles krav til jordbruksoppgjøret. Fylkesleder i Østfold Bondelag, Bjørn Gimming, var også på plass for å synliggjøre hvor lite som blir igjen til primærprodusenten.

- I årets krav er det lagt en tydelig satsing på korn og kjøtt. Videre er det den aktive bonden som er prioritert. Det viktigste virkemiddelet for å sikre økt matproduksjon og økt rekruttering er gode inntektsmuligheter, sier fylkeslederen.

Les mer om jordbruksoppgjøret i papirutgaven til SA mandag.