Gå til sidens hovedinnhold

Krimsjefen meldt til politimesteren

Artikkelen er over 8 år gammel

Stortingsrepresentant Ulf Leirstein (Frp) likte ikke at krimsjef Kai Andersen trykket «liker» på et Facebook-inlegg som var kritisk til Frp. Tirsdag ettermiddag sendte han mail til politimesteren om saken.

Det var denne Facebook-statusen fra avtroppende stortingsrepresentant Thor Erik Forsberg (Ap) som fikk en tommel opp fra krimsjef Kai Andersen ved Sarpsborg politistasjon:

«Etter å ha sett pressekonferansen må jeg beklage for at jeg har oppfattet FrP som høyrepopulistisk parti. Jeg forstod aldri at 40 år med å spre møkk om innvandrere, samer, alenemødre, homofile, sosialhjelpsmottakere m.fl faktisk var godt og konstruktivt ment..»

Leirstein reagerte kraftig

Forsberg la ut meldingen etter å ha fulgt den internasjonale pressekonferansen der Frp ville distansere seg fra oppslagene i flere europeiske storaviser der de blir sammenlignet med europeiske partier på ytterste høyre fløy.

Nyvalgt stortingsrepresentant fra Østfold Frp, Ulf Leirstein, reagerte kraftig på meldingen fra politikerkollega Forsberg. Men da han fikk tips fra folk i Sarpsborg om at en leder i det lokale politiet var blant dem som hadde trykket «liker», sendte han sporenstreks en e-post til politimester Beate Gangås.

– Det jeg først og fremst reagerte på var statusen som Forsberg skrev, der han bruker tøffe ord og kommer med grove påstander som stempler Frp noe voldsomt, sier Leirstein.

– Men med en sak fra noen uker tilbake der en politimann som var Frp-er mistet jobben på grunn av at han kalte Jens Stoltenberg et krapyl på Facebook, synes jeg det er riktig å spørre Østfold politidistrikt om det finnes et etisk regelverk for dette. Og hvis det gjør det, regner jeg med at dette vil ha konsekvenser for krimsjefen.

– Så du mener han bør miste jobben, slik politimannen i Hedmark gjorde?

– Nei, nei. Jeg er tilhenger av at politifolk skal få ha et politisk engasjement. Jeg hadde heller ikke reagert dersom det var en politibetjent som trykket «liker» på denne statusen. Men her snakker vi om en leder, og jeg regner med at det finnes noen etiske regler, og at det har noen konsekvenser å bryte disse, for eksempel når det gjelder forfremmelser, sier Ulf Leirstein til SA.

Han legger til at dersom dette ikke skulle få noen konsekvenser for Kai Andersen, bør det gi den sparkede politimannen i Hedmark noen gode kort på hånda.

Stolt av holdningene

Krimsjef Kai Andersen stiller seg uforstående til kritikken fra Leirstein, og sier til SA at han oppfattet Thor Erik Forsbergs status som en ironisk og satirisk melding, men likevel med en politisk undertone.

– Den undertonen forsto jeg som at vi skal ha toleranse overfor alle typer mennesker, uavhengig av parti. Det er holdninger jeg er stolt av å stå for, både som samfunnsengasjert menneske og som politimann, sier Andersen. Han sier han gikk noen runder med seg selv etter at saken kom opp for å vurdere på nytt om han følte at han hadde gjort noe galt.

Fjernet liker-statusen

– Jeg er utrolig bevisst på hvordan jeg bruker Facebook, og det tror jeg du ser om du studerer historikken min. Dette er jeg kommet til at jeg kan stå for, sier Andersen - som likevel valgte å fjerne «liker»-statusen tirsdag kveld, ledsaget av en melding der han blant annet skriver:

"Jeg har ikke hatt noe ønske om oppmerksomhet rundt denne saken og har derfor nå fjernet "liken". Jeg anser meg nå ferdig med denne saken."

– Hva synes du om at en stortingsrepresentant sender en e-post til din overordnede om en sånn sak?

– Til det vil jeg ikke si noe annet enn at det må han gjerne gjøre dersom han føler at det er riktig.

– Er du overrasket?

– Jeg er svært overrasket over at dette har kommet så langt som til at jeg sitter og prater med deg om denne saken nå, sier Kai Andersen.

Politimesteren: – Ingen stor sak

Politimester Beate Gangås mener krimsjefens trykk på «liker» ikke er noen stor sak.

– Jeg har snakket med Kai Andersen og fått hans versjon. Jeg kjenner Kai som et ryddig og samfunnsengasjert menneske som bruker sosiale medier på en klok måte. Nå har han valgt å fjerne «likeren», og jeg anser meg som ferdig med denne saken, sier Gangås til SA.

– Har du pålagt ham å fjerne den?

– Nei, det har han gjort på eget initiativ. Når man ser hvordan ting blir oppfattet er det klokt å revurdere. For meg er ikke dette noen stor sak, sier politimesteren, som selv er aktiv på sosiale medier. På Twitter har hun over 1.600 brukere som følger hennes oppdateringer.

– Det er ikke slik at politifolk ikke kan ytre seg på nettet, men dette er en påminnelse om at både politifolk, og spesielt vi som er ledere, skal være veldig bevisst på hvordan det vi gjør kan bli oppfattet.

Gangås opplyser til SA at politidistriktet har utarbeidet et sett med retningslinjer til sine medarbeidere om bruken av sosiale medier. Det er ikke et regelverk, men ment som gode råd.

– Det er opp til hver enkelt selv å gjøre vurderingene. Kai Andersen er en erfaren og klok politimann som er i stand til å foreta gode avveininger, sier Beate Gangås.