Gå til sidens hovedinnhold

Kritiserer regionreform

Artikkelen er over 14 år gammel

Folkehelseprogrammet i Østfold mener regjeringens plan for folkehelsa kan føre til en stagnering av regionalt helsearbeid.

Folkehelseprogrammet i Østfold møter i dag kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget. Folkehelseprogrammet vil ha klarhet i regjeringens planer for folkehelse i forslaget om regionreform.

- Før jul la regjeringen frem en stortingsmelding som sa hva de nye regionene skal arbeide med. Her er forebyggende og helsefremmende arbeid knapt nevnt. Hvis ingenting gjøres er dette i beste fall en stagnering av det regionale folkehelsearbeidet i Norge, sier Bente Holm Sælid, styreleder i Folkehelseprogrammet, i en pressemelding.

Hun sier at regjeringen har gjort en analyse av hvilke folkehelse-oppgaver som kan overføres fra staten til regionene, men ikke om de nye regionene skal få et utvidet folkehelseansvar.

Nevnt 17 ganger

I høst pekte en arbeidsgruppe på hvilke forbedringer som burde gjøres i folkehelsa. Det ble foreslått at folkehelse må bli en ordinær del av fylkeskommunenes oppgaver, at fylkeskommunen må gis rammer og virkemidler for å ivareta folkehelseansvaret og at Plan- og bygningsloven som kommer i 2008 må fastslå at kommuner og fylkeskommuner skal planlegge for bedre folkehelse.

Leder av helsekomiteen i Østfold fylkeskommune, Inger-Christin Torp, mener forebygging burde legges mer vekt på.

- Stortingsmeldingen om regjeringsformen består av 80 000 ord. Ordet folkehelse er nevnt 17 ganger, hvorav 12 i vedlegget. Aldri før har jeg vært glad for elektroniske søkemotorer, sier Torp.