Kritisk til lærernedgang

Wenche Langvik Pereira i Utdanningsforbundet Sarpsborg frykter bruken av ufaglærte lærervikarer. - Er foreldrene klar over det dersom barna deres undervises av ufaglærte lærere, spør hun. (Foto: Stian Mathisen)

Wenche Langvik Pereira i Utdanningsforbundet Sarpsborg frykter bruken av ufaglærte lærervikarer. - Er foreldrene klar over det dersom barna deres undervises av ufaglærte lærere, spør hun. (Foto: Stian Mathisen)

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

35 færre lærere i Sarpsborg de siste fem årene.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Utdanningsforbundet og Frp er bekymret over at det har blitt et lavere antall lærere i Sarpsborg, og mener det kan føre til økt bruk av ufaglærte.

– Hvordan kan det komme flere årsverk samtidig som det blir færre lærere, spør Wenche Langvik Pereira i Utdanningsforbundet Sarpsborg.

Tall fra Grunnskolens Informasjonssystem (GSI) viser at det har blitt 35 færre lærere i Sarpsborg siden 2007, mens antallet årsverk blant lærere har økt.

– Tror du tallene skyldes at det benyttes flere ufaglærte lærere?

– Det kan være en av årsakene. Vi må også spørre om skolene rapporterer inn riktige tall. Vi vet det finnes mørketall om bruk av ufaglærte lærere, sier hun.

Utdanningsforbundet er bekymret over den økende bruken av assistenter og ufaglærte i skolene.

– Er foreldrene klar over det dersom barna deres undervises av ufaglærte lærere? Jeg har selv barn i skolen, og jeg vil vite det dersom de undervises av ufaglærte, sier hun.

Vil snu trenden

Antall lærere ved skolene i Sarpsborg var også tema i bystyremøtet 14. juni.

Nestleder Kai Roger Hagen i Sarpsborg Frp kritiserte da Ap for å ikke prioritere lærerne i sitt budsjett.

Han gjentar kritikken, og mener tallene fra GSI betyr flere ufaglærte lærere i Sarpsborg-skolene.

– Vi ser en økende bruk av ufaglærte lærere. Denne trenden ønsker vi å snu, sier Hagen.

Mindre til materiell

Frp vil øke bevilgningene til skolene i Sarpsborg med 20 til 30 millioner kroner.

– Dette vil være nok til å få tilbake de 35 lærerstillingene som har gått tapt de siste årene, sier Hagen.

Hagen mener tallene kan leses på ulike måter, men framhever at det viktigste for ham er at antallet lærere har blitt færre.

– Man kan ikke bortforklare at det har blitt færre lærere, sier Hagen.

Siden 2007 har også antallet årsverk til rektorer, undervisningsinspektører, assistenter og kontorteknisk personale økt.

– Det er rart at administrative stillinger på enkelte områder faktisk øker mens antall lærere går ned. Vi vet også at investeringer i materiell, bøker og så videre har falt drastisk, sier Hagen.

Artikkeltags