Lenge leve sarpedialekta

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

De har nynorsk i blikket, men i går ville Halldis Folkedal og Sigbjørn Hjelmbrekke tale den utrydningstruede østfolddialektas sak for klasse 2AAD.

DEL

- Hver enkelt av dere har et ansvar for å ta vare på dialekta deres, sa målbevisste Halldis Folkedal til en lydhør St. Olav-klasse.

Dialekt under press

Norsk Målungdom er i disse dager ute på østfoldturne, og at Østfold og Sarpsborg er målet for kampanjen, er ingen tilfeldighet.

- Dialektene er under sterkere press her enn andre steder, hevdet Sigbjørn Hjelmbrekke, som leder interesseforeningen for nynorskbrukerne.

Klasse 2AAD fulgte nøye med mens de to målidealistene satte språk- og dialekthistorie på timeplanen.

- Snakker dere dialekt? spurte Halldis.

- Nei, er du gæren, svarte en av jentene.

- Sarpedialekta er jo stygg som "rakkærn"!

Ikke en eneste av elevene ville vedkjenne seg noen bred dialekt. Men alle som en synes det vil være synd hvis det muntlige Østfold-målet forsvinner helt.

- Husk at det er den veien det går hvis ikke hver og en av dere tar ansvar for å bruke dialekta deres, sa mållags-misjonærene.

Hvorfor nynorsk?

Men hvorfor nynorsk? Hva skal vi med det, lurte elevene. Det hjalp ikke at målrepresentantene påsto at sarpedialekta ligger tett opptil det norske andrespråket.

- Men vi sier ikke "koppær" og "guttær", vi, protesterte klassen.

- Og vi snakker i hvert fall ikke så bredt som de fra Fredrikstad gjør!

Med brei vestlandsdialekt la Halldis ufortrødent i vei om språk og identitet.

- Språk er en vanesak, sa hun, og mente nynorsk blir sett på som noe rart fordi sarpinger flest ikke er vant til å bruke det.

For det ligger ikke logikk bak alt vi venner oss til. Elevene nikket ivrig når målmisjonærene lekset opp ord vi bruker mye. Vi sier skjerm, men widescreen og overhead, men datamaskin.

- Men ordet "stålstut" bruker dere nok ikke, sa måltalskvinnen triumferende, og forklarte at det gjør hun, i hvert fall hver gang hun mener bulldosere.

- Blir dere ikke lei av å kjempe mot det dere kaller "bokmålsveldet"?

- Det hender, men vi får gjøre det lille vi kan, sa de to, som håper at dialektene overlever og har en drøm om at nynorsk igjen skal bli et anvendelig bruksspråk.

Artikkeltags