Må skifte ut 13.700 lys

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Det kunstige stoffet PCB er farlig. Derfor skifter Sarpsborg kommune lysarmaturer på harde livet.

DEL

Det er ikke smålåtne dimensjoner det handler om. På planen står 7.500 gatelys og rundt 6.200 armaturer i skoler og andre kommunale eiendommer. Og den økonomiske rammen rundt det hele er på rundt 20 millioner kroner.

2.000 gatelys skiftet

Seksjonssjef Kjell Johnsen er ansvarlig for saneringen av gatelysene. Kommunen har ansvaret for ca. 7.500 slike.

- Vi skiftet ut ca. 2.000 i fjor, og regner med å bli ferdig med det hele i løpet av neste år, opplyser han til Sarpsborg Arbeiderblad.

Hele dette prosjektet er beregnet å koste rundt 12 millioner kroner. Johnsen er ikke mistrøstig av den grunn, fordi prosjektet også innebærer full modernisering av de enkelte enhetene. Etter den prosessen kommer forbruket av strøm til å gå ned. Dette i kombinasjon med en del andre forhold gir Johnsen grunnlag for følgende:

- Jeg har ikke full oversikt, men dette kommer til å betale seg et stykke på vei.

Skolene først

Lars Erik Lysø er fagansvarlig for teknikk og vedlikehold i kommunen, og som sådan ansvarlig for saneringen av ca. 6.200 "PCB-infiserte" armaturer i kommunale bygninger.

- Vi er godt i gang, sier han til SA. Han opplyser at man har gått løs på skolene først. Ifølge kommunens oversikt ble 31 av dem PCB-frie i fjor. De øvrige vil bli det i løpet av inneværende og de følgende to år.

Alders- og sykehjemmene kommer forholdsvis langt bak i køen.

På Sarpsborg sykehjem finnes det for eksempel ikke mindre enn 950 PCB-armaturer. Disse blir det ikke gjort noe med før i 2007.

Også isolerglass med PCB i listene forutsettes sanert.

- Så langt har vi ikke fokusert så sterkt på denne delen av problematikken, sier Lysø.

Fylkesprosjekt

Sånn apropos foregår det i disse dager en landsomfattende aksjon i regi av Statens forurensningstilsyn (SFT). Fylkesmannen er SFTs forlengede arm i Østfold. Sist onsdag var senioringeniør Bjørn Gudevold hos Fylkesmannen i Sarpsborg på befaring.

- Jeg merket meg og ble imponert over at kommunen, som jo er en betydelig eiendomsbesitter, har kommet vi vidt langt. sier Gudevold til SA.

Men denne aksjonen, som forutsettes å vare i fem uker, gjelder ikke bare kommuner. For eksempel må også borettslag og bedrifter regne med å komme i søkelyset.

Artikkeltags