Gå til sidens hovedinnhold

Mener Utøya-massakren kan ha vært advarsel fra Gud

Artikkelen er over 9 år gammel

Guds vrede mot Arbeiderpartiet var tema på et åpent KrF-møte i bystyresalen i Sarpsborg. DEBATT: Hva synes du om at Sarpsborg KrF arrangerer møter med denne typen foredragsholdere i bystyresalen?

Onsdag forrige uke arrangerte Sarpsborg KrF et åpent møte der alle interesserte var velkommen. Den annonserte foredragsholderen var Per Haakonsen og temaet «Antisemittiske holdninger i Norge og blant kristne med vekt på vår egen tid». Stedet var bystyresalen i Sarpsborg rådhus.

Knytter Utøya til Israel

SA har fått tilgang til manuskriptet til talen Haakonsen holdt på møtet. Der sier han blant annet at «Utøya-massakren kan sees i lys av det stadig mer betente forhold mellom Israel og Norge og de diplomatiske kontroverser som har vært i den senere tid.»

Han poengterer også at Alexander Kielland-ulykken, der 123 mennesker omkom, skjedde kort tid etter at Norge nektet å selge olje til Israel.

«Det er tankevekkende at de to største ulykkene i Norge etter krigen, begge kan knyttes til Norges forhold til Israel. Uvilkårlig må vi spørre: Kunne disse ulykkene ha vært unngått dersom vi hadde hatt et mer positivt forhold til Israel?» står det i Haakonsens manus, og retorikken fortsetter slik: «Bak dette spørsmålet ligger vissheten/kunnskapen om den norske antisemittismen. Men parallelt med denne løper også avkristningen av Norge. Det er to sider ved samme sak».

– Jeg står inne for alt som står i manuskriptet, og jeg kommer gjerne og holder denne talen for Arbeiderpartiet i Sarpsborg også, sier Haakonsen til SA og poengterer at advarselen gjelder det norske folk som helhet, ikke bare Ap og AUF.

Sjokkert tilhører

Alf Wilhelmsen var blant de fremmøtte på KrFs åpne møte og han sier han ble sjokkert over det han opplevde i bystyresalen.

– Jeg synes det er ille at KrF inviterer talere med slike ekstreme synspunkter på sine møter, og jeg synes det blir helt feil å bruke bystyresalen til slikt, sier Wilhelmsen.

– Jeg håper det blir tatt et oppgjør internt i KrF om dette, sier han, og fortsetter:

– Jeg føler at han tråkket på min tro, og alt jeg har lært etter mange år på søndagsskole og etter å ha lest Bibelen mange ganger.

– Skulle virkelig Gud ha brukt en nøye planlagt terrorgjerning til å straffe og advare menneskene? Jeg er sjokkert over at noen kan ha slike meninger, og jeg føler at dette forsurer det kristne budskap. Jeg håper virkelig ikke at han har noen påvirkningskraft blant folk, sier Wilhelmsen.

– En advarsel fra Gud

Inger Marit Sverresen er leder i Sarpsborg KrF, som inviterte til møtet. Hun tar ikke avstand fra Haakonsens budskap.

– Slik jeg oppfattet budskapet hans, mener han ikke at dette var en straff for ungdommene på Utøya eller familiene deres, men at det var en advarsel til de som styrer landet og andre som tar avstand fra Gud om at noe enda verre kan komme. Han ønsker altså å advare oss, sier Sverresen.

– Haakonsen er en mann med mye utdannelse og kunnskap, som har studert dette. Når en som ham kommer med slike advarsler, synes jeg ikke man skal lage oppslag om hvor fælt det er, men heller tenke etter og forske litt på om han kanskje har rett.

– Er det Sarpsborg KrFs holdning at terroren 22. juli var en advarsel fra Gud til Arbeiderpartiet og AUF?

– Nei. Det har vi overhodet ikke drøftet, så det kan man ikke si det er.

– Lover fjerner oss fra Gud

– Ser du at dette kan oppfattes som sårende for dem som mistet noen på Utøya?

– Ja, det gjør vondt for alle å snakke om Utøya, men dette skjer etter at vi i Norge har fått lover som fjerner oss fra Guds ord. Jeg tenker blant annet på abortloven, ekteskapsloven og det at man ikke skal ha kristendom i skolen. Vi er under Guds beskyttelse, men når man fjerner seg fra Gud, kan han ikke lenger beskytte oss. Det bør vi minnes på, sier Sverresen.

Les mer om denne saken i e-avisen eller papirutgaven av SA mandag 23. januar.

  • DEBATT: Hva synes du om at Sarpsborg KrF arrangerer møter med denne typen foredragsholdere?