Monica Gåsvatn har meldt seg ut av Frp

UTMELDT: Monica Gåsvatn har i store deler av sin 16 år lange karriere som Frp-politiker vært et av partiets mest profilerte ansikter utad. Nå har hun meldt seg ut.

UTMELDT: Monica Gåsvatn har i store deler av sin 16 år lange karriere som Frp-politiker vært et av partiets mest profilerte ansikter utad. Nå har hun meldt seg ut. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Stortingsrepresentant Jon J. Gåsvatn følger ikke sin kone ut av Frp, men "vurderer det fortløpende".

DEL

Det bekrefter fylkestingspolitikeren selv overfor SA.

– Bakgrunnen for valget er det som har skjedd i Østfold Frp det siste halve året, med usømmelige opptredener, spredning av trusler og frykt og kjøp og salg av plasser og posisjoner, sier Gåsvatn, og viser til bråket som oppsto i forbindelse med nominasjonskampen i partiet sist høst.

Ipad-gavene

Der ble det kjent at fylkesleder Leif Eriksen og tidligere leder av nominasjonskomiteen, Liv Andresen fra Askim, hadde fått lesebrett i gave fra mossekandidatene Ulf Leirstein og Erlend Wiborg.

De to politikerne - som endte med å få første- og annenplassen på stortingslista - benektet selv hele tida at gaven var noe annet enn bursdagsgaver til de to sentralt plasserte Østfold-politikerne.

Monica Gåsvatns ektemann, Jon Jæger Gåsvatn, sitter i dag på Stortinget for Østfold Frp, og tapte kampen om stortingsplassen med de to mossingene. Det var han som varslet partiledelsen om Ipad-gavene.

Allerede på nominasjonsmøtet i Hobøl i desember, antydet Gåsvatn at hun kunne komme til å melde seg ut av partiet.

– De verdiene som jeg står for, som ærlighet, lojalitet, respekt, tillit og troverdighet, klarer jeg ikke å finne igjen i deler av Østfold Frp for tida, sa Gåsvatn som en forklaring på hvorfor hun selv trakk seg fra stortingslista. Den samme forklaringen gir hun nå på at hun trekker seg helt ut av partiet.

Inn i Høyre

Ferdig med politikk er hun imidlertid ikke. Hun sier til SA at hun har meldt seg inn i Høyre, og at hun er blitt godt mottatt i Høyres fylkestingsgruppe.

– Jeg er opptatt av borgerlig politikk, og føler det vil være vanskeligere å få gjennomslag for de gode borgerlige sakene som uavhengig representant, sier hun. Overfor SA vil hun ikke kommentere om ektemannen og stortingsrepresentanten Jon vil følge henne ut av partiet.

– Jon er fortsatt medlem, sitter på Stortinget og har tillitsverv i partiet, sier hun.

Stortingsmannen selv sier til SA at han har en fortløpende vurdering av om han skal melde seg ut, men at han har en forpliktelse overfor velgerne som har valgt ham inn på Stortinget.

- Jeg er, som Monica, veldig misfornøyd med det som skjer og har skjedd i Østfold Frp. Men jeg har påtatt meg en jobb ut perioden og har ikke tatt stilling til hva som skjer når jeg er ferdig med den, sier han.

Jon Gåsvatn er klar på at han hadde forventet en intern opprydning i Østfold Frp etter nominasjonsprosessen, men han mener konfliktene isteden har hardnet til. Blant annet ble Monica Gåsvatn nylig vraket som fylkestingsgruppas representant i fylkesstyret - til sin egen store overraskelse.

- Fylkesledelsen har en agenda og jobber etter den. Noen er innenfor sirkelen og noen er utenfor, mener han.

Skryter av Sarpsborg-laget

Med sin utmeldelse fratrer hun også fra vervet som formann i Sarpsborg Frp. Hun berømmer samarbeidet i lokallaget og presiserer at personer i Sarpsborg ikke har noe med hennes valg å gjøre.

– I Sarpsborg har vi hele tida vært opptatt av politikken og jeg har bare positive ord å si om menneskene og samarbeidet i lokallaget, sier hun. I tillegg til å ha fast plass i fylkestinget, er Gåsvatn vararepresentant både til bystyret og Stortinget.

Gruppeleder i Sarpsborg Frp, Stein Erik Westlie, synes det er beklagelig at Monica Gåsvatn nå går ut av partiet.

- Hun har vært en ressursperson for oss, men det er måte på hvor mye man skal tåle fra sine egne, sier Westlie, og viser til både nominasjonsstriden og vrakingen fra fylkesstyret.

Fylkeslederen: - Vi lever i et fritt land

Fylkesleder Leif Eriksen er blant dem som sto på motsatt side av ekteparet Gåsvatn i nominasjonsstriden i høst. Han sier til SA at han synes det er synd at Monica Gåsvatn nå melder seg ut.

- Det er synd at reaksjonen blir som den blir, men vi lever i et fritt land der folk må få lov til å være medlem av det partiet de vil, sier han.

- Har dere ikke klart å rydde opp i den striden som viste seg i Østfold Frp i nominasjonsstriden?

- Jo, det mener jeg absolutt vi har. Når det gjelder nominasjonsprosessen så var det noen og enhver som bidro til at den ble som den ble, men jeg mener det verken på nominasjonsmøtet eller årsmøtet vårt var noen store dissenser, sier han.

Eriksen sier til SA at han mener nominasjonsprosessen i fjor ikke var særlig annerledes enn ellers.

- Det var vel en del mer turbulens nå enn det har vært de siste nominasjonene?

- Ja, det var det, men folk må akseptere at andre vil inn, sier Eriksen.

- Hvordan vil du karakterisere Monica Gåsvatns innsats som Frp-medlem gjennom 16 år?

- Monica har vel vært en bra representant for Frp, hun. Hun har vært en sliter som har gjort en brukbar jobb i de vervene hun har hatt, lyder attesten fra Leif Eriksen.

SA har forsøkt å få en kommentar fra Fremskrittspartiets gruppeleder i fylkestinget, Erlend Wiborg, men har så langt ikke lyktes i å komme i kontakt med ham.

Artikkeltags