Nå vil han også ha et forbud mot hijab.

– Flere og flere i muslimske miljøer tar opp problemstillingen rundt dette med tvang. I enkelte, jeg understreker enkelte, miljøer er tvang utbredt når det gjelder bruk av hijab, mener nestlederen i Frp sin bystyregruppe i Sarpsborg.

Kritiske til vedtak

Tidligere stortingsforslag Som første fylke i Norge har Østfold fylkeskommune vedtatt å forby plagg som helt eller delvis dekker ansiktet til elevene i den videregående skolen. Forbudet kommer etter enkelte episoder ved skoler, blant annet i Sarpsborg, der elever har benyttet niqab, et hodeplagg der bare øynene er synlige.

Vedtaket ble fattet mot stemmene til SV og Venstre, men i ettertid har også Arbeiderpartiets ungdomsparti, AUF, vært kritiske til vedtaket.

Kai Roger Hagen er på sin side svært fornøyd med fylkets nye holdning, og vil gjerne gå enda et skritt lenger.

Stortingsforslag

Derfor børster han støvet av et stortingsforslag fra partiet i 2010, der partiet ønsket å forby hijab-bruk i barneskolen.

En hijab dekker til håret, mens ansiktet er synlig. Hagen mener et slikt forbud vil bidra til å frigjøre flere kvinner med muslimsk tro.

– Jeg har så stor tro på enkeltmennesket at jeg tror at alle ønsker å være fri. Det står ikke i stil med tvangskulturen i enkelte av de islamske miljøene, mener Frp-eren, og sier storsamfunnet har en jobb å gjøre for å få frigjort flere kvinner.

– Sterkt signal

– Du er ikke redd for at et forbud vil virke mot sin hensikt?

– Nei. Det vil være et sterkt signal fra samfunnet. Når norske kvinner reiser til muslimske land, blir de tvangspåført plagg som er vanlige der. Jeg skjønner ikke hvorfor det skal være forskjellig praksis, mener Hagen.

– Vil dere foreslå å innføre et slikt forbud lokalt?

– Det er en av tingene vi ser på i forbindelse med mangfoldsplanen som snart skal vedtas. Bystyret i Sarpsborg skal over sommeren endelig vedta en ny plan for mangfold- og inkluderingsarbeidet i Sarpsborg kommune.

Inkluderingsplan

Planen skal erstatte en inkluderingsplan som ble vedtatt i 2009.

Kai Roger Hagen mener det er viktig å se på hvordan integreringsarbeidet har virket siden 2009, spesielt med tanke på kvinnenes situasjon.

– Vi ønsker et regnskap og en evaluering. Det gjør vi med andre planer. Vi kan ikke sitte med åpne øyne og se på at kvinnene ikke deltar i samfunnet på lik linje med menn, sier Kai Roger Hagen.