Årsaken til oppsigelsen var omtale av arbeidsgiveren på Facebook og i en blogg.

21-åringen fra Sarpsborg ønsker å fortelle sin historie, fordi hun tror mange unge og uerfarne arbeidstakere urettmessig sparkes fra sine jobber, uten at de tør å ta opp kampen. Hun mener også det er på tide å stille spørsmål rundt hva en arbeidsgiver kan gjøre, dersom en ansatt legger ut informasjon på sosiale medier.

Ble deprimert

- Jeg føler jeg ble utsatt for en bruk- og kastmentalitet. Etter episoden ble jeg både deprimert og psykisk nedbrutt. Det var et rimelig tøft og et lite hyggelig møte med arbeidslivet, sier Ailin Knudsen til Nettavisen.

Nettavisen har fått tilgang til protokollene fra drøftingsmøtene, der det ble bestemt at den 21 år gamle kundebehandleren ikke fikk lov til å fortsette i jobben. Ifølge Transcom Norge AS, som er Knudsens tidligere arbeidsgiver, har deres tidligere arbeidstaker, via sosiale medier, potensielt skadet firmaet såpass mye at de ikke så noen annen utvei enn oppsigelse.

Fagforbundet El & It, som er medlem av LO, anså ikke bruddet som grovt nok til å medføre oppsigelse. De ble ikke hørt.

Skjønner ikke hvorfor

Ailin Knudsen skjønner fremdeles ikke hvorfor hun fikk sparken fra sin forrige arbeidsplass.

- Jeg har en blogg og en Facebook-profil. På bloggen min la jeg ut bilder fra hverdagen på arbeidsplassen. Det var ikke bilder som kunne tolkes negativt eller røpe sensitiv informasjon, men bilder som viste hvordan jeg hadde det på jobb, sier hun.

I tillegg publiserte Knudsen en kommentar på sin private Facebook-profil, der hun spøkefullt dro en sarkastisk «vits», tilsiktet en av Transcom AS sine kunder. En kollega Knudsen hadde som venn på Facebook reagerte på innholdet i kommentaren og videresendte den til ledelsen i selskapet. Der falt den ikke i god jord, skriver Nettavisen.

Kommentaren på Facebook og bildene på bloggen ble publisert lørdag 5. mars i fjor. På Facebook skrev hun: «Flott at ingen med Riks TV i Møre og Romsdal får sett starten på 5 mila i dag da...»

Følte seg verdsatt

Mandag 7. mars ble Ailin kalt inn til et drøftingsmøte med ledelsen. Hun fikk da beskjed om hun hadde brutt firmaets etiske retningslinjer og taushetserklæring og at dette ville medføre opphør av arbeidsforholdet. Ailin ble sagt opp 21. mars.

- Etter at jeg kom ut fra møtet slettet jeg innholdet på Facebook og bildene på bloggen. Så gråt jeg i mange timer. Jeg hadde jobbet nesten to år hos Transcom, men aldri fått negative tilbakemeldinger. Jeg følte at jeg var en verdsatt arbeidstaker og trivdes svært godt i jobben. Jeg skjønner at kommentaren på Facebook var lite gjennomtenkt, men jeg kan ikke forstå at den, i kombinasjon med bilder på bloggen min, var så alvorlige brudd at jeg måtte sparkes. I tillegg reagerer jeg på at Transcom samme dag som jeg ble innkalt til det første drøftingsmøtet, sendte ut en fellesmail med regler for bruk av sosiale medier i jobbsammenheng. Jeg tror jeg ble sparket fordi arbeidsplassen ville statuere et eksempel, sier hun oppgitt til Nettavisen.

Transcom: - Kan ikke kommentere

CHR-manager Gunn Johnsen i Transcom Norge AS sier til Nettavisen at hun på grunn av taushetsplikt overfor sine ansatte ikke kan kommentere saken.

- Vi har våre sikkerhetspolicyer og sikkerhetsretningslinjer som vi følger. Jeg ønsker ikke uttale meg om hva vi har gjort i konkrete tilfeller, sier hun til Nettavisen.

Transcom vil heller ikke kommentere saken på generelt grunnlag.

  • DEBATT: Hva bør man kunne si om arbeidsgiveren sin i sosiale medier?