Gå til sidens hovedinnhold

Omvendt svanesang

Artikkelen er over 14 år gammel

Tirsdag virret svanen utsultet på riksveien. Fredag var den kommet til krefter og kunne ta til vingene over et vinterlig Glomma. Det er en historie om ømhet og idealisme.

- Det er på en måte en vemodig glede.

Fugleekspert Mona Larsen skuer etter svanen hun har reddet. 50 meter bruker den for å komme seg på vingene. Tirsdag ble den funnet utsultet og medtatt på riksveien ved Høgskolen i Østfold på Kråkerøy av ansatte ved skolen. De tok kontakt med Mona som for temmelig nøyaktig ett år siden ledet arbeidet med å vaske sjøfugl etter at 14.000 liter tungolje rant ut i Glomma og forurenset helt til Hvalerøyene.

På fetekur

Mona fikk overlevert svanen i en pappeske på tirsdag. Da var den apatisk og forkommen og fryktelig tynn. Svanen er ikke mer enn ti måneder gammel og har fortsatt gråskimmeret i fjæra. Hun kunne ikke ta med seg svanen hjem til blokkleiligheten i Sarpsborg og måtte igjen ty til sin gode venninne Trine Strømme på Vister. Her driver hun med hest - og disponerer til alt hell også en inngjerdet andedam. Her kunne den unge svanen boltre seg etter hvert som den fikk mettet sulten med både brød, andefôr og salat. Allerede torsdag begynte den å bruse med fjæra, slå med vingene og hvese i nebbet. Kreftene var tilbake, og dagen etter var det aktuelt med utsetting, som skal skje så raskt som mulig.

Merkelig møte

Mona Larsen hadde bestemt seg for at svanen skulle settes ut i Gamlebyen der den temmelig sikkert kan sikre seg nok mat fra turgåere med brødsmuler på lur til fuglene.

- Vi har hatt en periode nå med mye snø og islagte vann. Da får sjøfuglene problemer med å skaffe seg nok mat. Det er ikke bare meiser og skogsfugl som trenger litt hjelp fra menneskene. Det er viktig at også ender, svaner og annen sjøfugl kan spe på kosten med litt brød fra menneskene. Det kan bety liv eller død, sier Mona som virkelig fikk bevis for at det nytter også å vise fugler litt humanisme.

Vår unge svane trippet ut på slippen i Gamlebyen og la på svøm. Der møtte den et annet svanepar - begge ringmerket og hunnen med en karakteristisk knekk på halsen etter en skade. De ble begge vasket og reddet fra oljesølet fra Borregaard.

Nå er begge livskraftige og velfødde. Svaner er monogame og sjalu, og hannen jaget bryskt vår unge utgave, brutalt. Som naturen ubønnhørlig er.