Oppgang i Fredrikstad og Halden - nedgang i Sarpsborg

Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Mens det snakkes om historiesenter i Sarpsborg, synker besøkstallene på Borgarsyssel museum. Debatt: Hvorfor er nabobyenes historiske attraksjoner bedre besøkt?

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Samtidig øker besøket både på Fredriksted festning, i Halden, og i Gamlebyen i Fredrikstad.

– Vi har satset på å gjøre Fredriksten festning kjent for flest mulig. I 2011 passerte vi for første gang 300.000 besøkende, og det er vi meget godt fornøyd med, forteller festningsforvalter Morten Kjølbo.

Profilering utad

– Både Andrea Bocelli og «Roxette» har holdt konsert her den siste tiden. I tillegg har vi jo «Allsang på Grensen» som ruller og går. Det har ført til at flere og flere har fått øynene opp for festningen og områdene rundt. Det er jo positivt for oss, mener festningsforvalteren.

– Vi begynte å spille på flere strenger for noe år tilbake, og det høster vi fruktene av nå. Fredriksten festning er en kulturarena på flere måter enn det rent historiske, forklarer Kjølbo.

I Sarpsborg har til gjengjeld Olavsdagene og Sverdet flyttet ut av Borgarsyssel.

Også i Fredrikstad øker besøket, der til Gamlebyen.

Nedgang på Borgarsyssel

Borgarsyssel museum kan blant annet skilte med kirkeruiner, glassblåsing og gårdsdyr. Men det siste året har de opplevd en nedgang i besøk. Siw Nordgård er museumsvert på Borgarsyssel.

– Jeg tror noe av grunnen til dette kan være de nye momsreglene. Nå må folk som vil inn betale inngangspenger. Det har nok gjort sitt til at lokale som brukte området til gå tur eller lufte hundene sine nå ikke kommer innom, sier hun.

– Samtidig var det mye dårlig vær i fjor, og dette kan også spille inn. Det blir vanskelig å sette fingeren på en konkret grunn, mener Nordgård.

Les mer om saken i lørdagens SA.

SA som e-avis får du her.

Artikkeltags