Gå til sidens hovedinnhold

Pirater kunne havnet på Stortinget

Artikkelen er over 7 år gammel

Piratpartiet ville fått utjevningsmandatet fra Østfold dersom skolevalget hadde vært det reelle stortingsvalget.

- Det er jo helt rått. Vi har en politikk som treffer den yngre garde, men som også bør være interessant for eldre, mener andrekandidat Kai Hagali fra Halden.

Piratpartiet har kampen mot EUs datalagringsdirektiv som en av sine hovedsaker før valget. Hagali sier til SA at partiet gjerne hadde sett en valgkamp som blant annet hadde behandlet saken mot den amerikanske varsleren Edward Snowden.

LES OGSÅ: Ap seiret i skolevalgene

Snowden har lekket informasjon om hvordan amerikansk etterretning overvåker egne og utenlandsker borgere, blant annet via internett.

Gir en pekepinn for framtida

Hagali mener resultatet fra skolevalget er spesielt interessant fordi det kan gi en pekepinn på hvor vinden blåser i framtida.

- Det er en pekepinn på hvor strømningene vil gå, mener han.

Med en oppslutning i Østfold på 4,5 prosent, og 4,3 prosent på landsbasis, har piratene karret seg over sperregrensen. Det utløser utjevningsmandater, blant annet i Østfold.

Partiet er det fjerde største partiet i Østfold, bak Ap, Høyre og Frp.

Står sterkt på Borg vgs.

Borg videregående skole i Sarpsborg er den skolen der elevene i størst grad slutter opp om Piratpartiet. Der oppnår partiet 8,4 prosent av stemmene.

- Hva har dere gjort for å lykkes så bra på skolevalgene?

- Som et parti som ble stiftet rett før jul sier det seg selv at vi har lite ressurser både økonomisk og menneskelig. Men vi har prøvd å være aktive i sosiale medier der vi tror vi treffer de riktige folkene. Vi må bare prøve og feile og se hva som fungerer, sier Hagali.

I Sverige har Piratpartiet en lengre historie, og fikk sin spede begynnelse i forbindelse med fildelingsdebatten i 2005. Partiet har i dag to representanter i Europaparlamentet, ifølge Wikipedia.