Politiet i Østfold avholdt i forrige uke en aksjon mot bilvaskehaller i Sarpsborg, Moss og Fredrikstad, kalt Aksjon Vårrengjøring 2013.

Onsdag, torsdag og fredag aksjonerte politiet mot tre vaskehaller i samarbeid med Skatt Øst. Formålet med aksjonen var «å kontrollere om ansvarlige for driften ved firmaene har oppfylt sine plikter etter blant annet utlendingsloven og bokføringsloven», heter det i en pressemelding fra Østfold politidistrikt.

Fire ulovlige arbeidere

17 personer ble kontrollert av politi og skattemyndigheter. Fire av dem viste seg å være utenlandske borgere som oppholder seg ulovlig i Norge, etter å ha fått endelig avslag på asylsøknaden sin.

- De plikter å forlate landet, sier politiadvokat Nina Marthinsen ved Sentral etterforsknings- og utlendingsenhet i Østfold politidistrikt.

Etter aksjonene ransaket politiet fem oppholdssteder. En av personene som oppholder seg ulovlig i Norge ble fengslet og vil bli transportert ut av landet.

De tre øvrige er forhåndsvarselet om utvisning, men politiet fant ifølge pressemeldingen ikke tilstrekkelig dokumentasjon for tvangsmessiguttransportering av disse. En av dem er imidlertid ilagt meldeplikt av politiet.

Arbeidsgiver siktet

Innehaveren av et av bilpleiefirmaene ble pågrepet og siktet for å ha flere utenlandske borgere i arbeid som ikke har arbeidstillatelse i Norge.

- Han kan også vente seg en anmeldelse for overtredelse av bokføringsloven, uttaler politiadvokat Marthinsen.

Hun sier aksjonen viser at det blir benyttet ulovlig arbeidskraft ved vaskehaller i distriktet.

- Når kundene betaler en svært lav pris, ofte med kontanter, må de nå vite at det er stor sannsynlighet for at de medvirker til svart omsetning, og til å understøtte ulovlig innvandring til Norge, sier Marthinsen.