Politiet må gjenoppta henlagt sak

DØD: 24-åringen ble funnet død i en leilighet ved Kulåssenteret. (Arkivfoto: Jarl M. Andersen)

DØD: 24-åringen ble funnet død i en leilighet ved Kulåssenteret. (Arkivfoto: Jarl M. Andersen)

Artikkelen er over 4 år gammel

Moren til avdød sarping klaget på henleggelsen.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Statsadvokaten fulgte innstillingen fra Østfold politidistrikt og henla saken etter et mistenkelig dødsfall i Sarpsborgs rusmiljø i mars fjor.

Men nå skal saken etterforskes på ny. Det har riksadvokaten bestemt etter at avdødes mor klaget på henleggelsen. I utgangspunktet ble to menn siktet for legemsfornærmelse med døden til følge etter likfunnet. Den ene ble løslatt etter avhør, mens den andre satt varetektsfengslet i 12 uker.

Forsvarerkritikk

I februar i år valgte påtalemyndigheten å henlegge saken. Men det fikk ikke siktede og hans forsvarer, advokat Harald Otterstad, vite før flere uker senere.

– Jeg trodde faktisk ikke dette var mulig. Det er fullstendig uholdbart fra påtalemyndighetens side å ikke informere den anklagende parten om henleggelsen, sa Otterstad til Sarpsborg Arbeiderblad 30. mars i år.

Refs fra riksadvokaten

Men det skulle komme flere klager. Og det fra høyeste hold innenfor egne rekker. For henleggelsen av saken ble påklaget via advokat Elna Holbye av den avdøde 24-åringens mor. Klagen ble tatt til følge av riksadvokaten, som nå har beordret ny etterforskning med anmodning om at det søkes bistand fra Kripos.

Det stopper imidlertid ikke der. For riksadvokaten peker også på at klagen fra moren ble liggende i over to måneder etter at den ble mottatt av Østfold politidistrikt.

– Politiets behandling av denne saken er ikke i tråd med de føringer som foreligger, skriver riksadvokat Tor-Aksel Busch.

Skulle sendt

Politiadvokat Dag-Fredrik Reymert medgir at klagen skulle vært ekspedert videre tidligere.

– Ja, den skulle vært videresendt med en gang den ble mottatt. Årsaken til at den ble liggende var at jeg ventet på tilleggsopplysninger fra klager. Men det er altså ingen tvil om at klagen skulle vært sendt videre slik den forelå med en gang. Det er jeg innforstått med, sier Reymert til Sarpsborg Arbeiderblad.

Skal snu steiner

Når det gjelder selve saken er politiet snart klare til å gjenoppta etterforskningen.

– Vi har allerede sendt saken til Kripos slik at nye øyne kan gå gjennom papirene. Og vi er innstilt på å se om nye steiner kan snus. Vi vil i løpet av kort tid starte etterforskningen for fullt, opplyser politiførstebetjent Espen Fronth-Andersen. Politiet skal blant annet se på om det er foreligger grunnlag å sikte noen for et annet straffebud enn det opprinnelig, legemsfornærmelse med døden til følge.

Ønsker svar

Siden advokat Elna Holbye i går var opptatt i retten, har det ikke lyktes avisen å få noen kommentar fra henne. Men til Byavisa Sarpsborg har hun blant annet uttalt følgende:

– I denne saken mente politiet at usikkerhet med hensyn til dødsårsak var grunnlag for henleggelse. Det var vi uenige i. I hvert fall før andre forhold rundt dødsfallet var tilfredsstillende etterforsket.

Artikkeltags