Polsk båtmotorliga tiltalt etter aksjon

TATT PÅ FERSKEN: I midten av mai i år ble fem polske menn pågrepet etter omfattende politispaning. I Kalnesskogen fant de flere påhengsmotorer, som de fem nå er tiltalt for å ha stjålet på Hvaler og i Råde. Rettssaken mot de fem starter i Sarpsborg tingrett 9. juli. (Faksimile: SA, fredag 18. mai 2012)

TATT PÅ FERSKEN: I midten av mai i år ble fem polske menn pågrepet etter omfattende politispaning. I Kalnesskogen fant de flere påhengsmotorer, som de fem nå er tiltalt for å ha stjålet på Hvaler og i Råde. Rettssaken mot de fem starter i Sarpsborg tingrett 9. juli. (Faksimile: SA, fredag 18. mai 2012)

Artikkelen er over 5 år gammel

Under to måneder etter at de fem polske mennene ble pågrepet i Sarpsborg etter en vellykket politiaksjon, må de møte som tiltalt i retten.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Opprullingen av det politiet mener er en liga som var i Norge for å stjele verdifulle båtmotorer, startet natt til 14. mai i år, etter at politiet fattet mistanke til en polskregistrert bil i forbindelse med en bilkontroll ved Solli. Det viste seg at denne bilen var påsatt falske kjennetegn.

Fant motordepot

Et tips fra en turgåer, som hadde funnet det som viste seg å være et depot med stjålne båtmotorer, førte til at politiet iverksatte omfattende spaning på de polske mennene. I Kalnesskogen kunne politispanerne med egne øyne se hvordan mennene lastet de stjålne motorene fra depotet over i en varebil.

Politiet slo til og pågrep fem menn natt til tirsdag 15. mai – altså nesten et døgn etter at polakkene havnet i politiets søkelys.

De fem er nå tiltalt for grovt tyveri av til sammen fire påhengsmotorer samt diverse annet båtutstyr fra båter på Hvaler og i Råde.

Ifølge tiltalen skal de fem polakkene i perioden 1. - 14. mai ha banet seg vei til flere båter i Helleskilen på Hvaler, hvor de kuttet bolter, vaiere og ledninger mellom påhengsmotor og båt.

Her skal de ifølge påtalemyndigheten ha stjålet to motorer, en 60 hk Yamaha og en 50 hk Honda, som begge har betydelig verdi.

Var ulovlig i Norge

I perioden 12. - 14. mai skal det politiet mener er en liga som hadde som formål å stjele båtmotorer i Norge, ha slått til i Krogstadfjorden Marina i Råde. Her skal de fem ha banet seg adgang til flere båter og ha stjålet en 40 hk Mercury båtmotor og en 30 hk Tohatsu.

I tillegg til båtmotorene skal de ha stjålet diverse instrumenter, bensintanker, kontrollboks og en propell fra flere andre båter.

De fem polske mennene, som er 50, 27, 26, 47 og 33 år gamle, har sittet varetektsfengslet i Norge siden de ble pågrepet.

Politiadvokat John Øyvind Skarpeid, som tok ut tiltalen mot de fem tidligere denne uka, varsler i tiltalebeslutningen at det vil bli lagt ned påstand om at de fem må betale oppreisning og erstatning i forbindelse med motortyveriene. Det tas også høyde for å kreve inndraging av en Opel Omega som polakkene brukte i Norge, samt inndraging av diverse verktøy, mobiltelefoner og arbeidstøy som tilhører polakkene.

Det hører også med til historien at den eldste av polakkene er varig utvist fra Norge, etter at han ble uttransportert 3. desember 2009. Han er derfor også tiltalt for å ha innfunnet seg i riket, som det heter på jusspråket.

Rettssaken mot de fem starter i Sarpsborg tingrett mandag 9. juli, og det er satt av to dager til hovedforhandlingen, som skal ledes av tingrettsdommer Ragnhild Borgerud.

Artikkeltags