Prest: – Brutalt og rått

SKAL BLI VARSLET ORDENTLIG: Det er viktig at pårørende blir får dødsbudskapet fra noen som kan håndtere mennesker i sjokk, mener prest Leif Levinsen.(Illustrasjonsfoto: Jarl M. Andersen

SKAL BLI VARSLET ORDENTLIG: Det er viktig at pårørende blir får dødsbudskapet fra noen som kan håndtere mennesker i sjokk, mener prest Leif Levinsen.(Illustrasjonsfoto: Jarl M. Andersen Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Prest Leif Levinsen fra Varteig har oppsøkt mennesker med dødsbudskap gjennom 38 år. Han mener profesjonelle må gjøre den jobben.

– En person som går med dødsbudskap må ha kunnskap om menneskelige reaksjoner og kunne sette seg ned å prate. Det å få en slik beskjed gjennom venner som har sett det på Facebook er utrolig brutalt og rått. Det er helt galt, sier Levinsen.

Blir sjokkert

Han forklarer at de fleste kommer i sjokk etter en slik beskjed, og da trenger de en omsorgsperson som kan håndtere det.

– Et dødsbudskap skal helst ikke skje på noen annen måte enn at en prest kommer på døra, og har tid til å prate og hjelpe til med praktiske ting, sier han.

Som oftest er det prester som har denne jobben - bortsett fra om personen dør på sykehus.

Egen vakttelefon

I Sarpsborg har alle prestene en uke hver hvor de har ansvar for å gi de vonde beskjedene. Det er en egen vakttelefon for dette, slik at presten kan rykke ut med en gang.

Det at familien til mannen i 40-årene fikk dødsbudskapet gjennom telefon og Facebook, syns Levinsen er grusomt.

– Dessverre kan ikke de sosiale mediene styres. Folk er av en eller annen grunn veldig opptatt av å være først ute med informasjon, sier presten.

Artikkeltags