Retten frykter han skal voldta igjen

Storstilt deling på Facebook førte til pågripelsen av den antatte gjerningsmannen.

Storstilt deling på Facebook førte til pågripelsen av den antatte gjerningsmannen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Den 49 år gamle Sarpsborg-mannen som er siktet for overfallsvoldtekten i Oslo torsdag morgen ble lørdag besluttet varetektsfengslet i fire uker av Oslo tingrett. Det var i tråd med det påtalemyndigheten ba om.

Frykter han skal voldta igjen

Begrunnelsen for fengslingsbegjæringen er at politiet mener det foreligger gjentakelsesfare. Det vil si at politiet frykter han kan begå straffbare handlinger dersom han løslates.

Den frykten deler også Oslo tingrett.

Ifølge NTB skriver retten i kjennelsen at de er redde for at mannen begår flere overfallsvoldtekter og at han derfor må fengsles.

De har lagt særlig vekt på overvåkingsbilder av mannen der det kommer tydelig fram at mannen fulgte etter den fornærmede kvinnen, for deretter å forlate åstedet.

LES OGSÅ: Sarping pågrepet for overfallsvoldtekt

Samtykket ikke

Selve fengslingsmøtet ble avholdt som en kontorforretning, det vil si at den siktede sarpingen, forsvarer og aktor ikke møtte til et ordinært fengslingsmøte.

- Det innebærer ikke at min klient samtykket til varetektsfengsling, understreker 49-åringens forsvarer, advokat Per Sjong Larsen til sa.no lørdag ettermiddag.

LES OGSÅ: Voldtektssiktet sarping sier han ikke husker noe

Forsvareren sier til sa.no at hans klient i politiavhør har forklart om deler av sine bevegelser i Oslo rundt gjerningstidspunktet, og at han nekter straffskyld.

Vurderer anke

Like etter klokka 13.00 lørdag ettermiddag fikk Sjong Larsen slutningen fra Oslo tingrett om at 49-åringen skal sitte varetektsfengslet i fire uker uten restriksjoner.

- Ettersom min klient ikke samtykket til varetektsfengsling, er det naturlig å vurdere en anke. Dette er noe vi kommer til å ta stilling til i løpet av helgen, sier Sjong Larsen til sa.no.

- Det vi nå jobber med er å få overført mannen fra politiets glattcelle til en varetektsplass i et ordinært fengsel, sier advokat Sjong Larsen til sa.no.

Tidligere voldtektsdømt

49-åringen har to tidligere voldtektsdommer. Både i 1988 og 1992 ble han dømt for tilsammen tre voldtekter. Han er også tidligere dømt for vold, trusler og vinningskriminalitet.

Nå kan han også bli anmeldt for ytterligere en voldtekt i tillegg til torsdagens overfallsvoldtekt i Oslo.

En Sarpsborg-kvinne forteller til sa.no at hun ble voldtatt av den flere ganger voldtektsdømte sarpingen for to og et halvt år siden.

Kvinnen oppsøkte politiet etter den påståtte voldtekten i 2012.

- Den skjedde utendørs uten noen vitner, og med tanke på at det kanskje ble vanskelig å bevise i retten, valgte jeg å droppe anmeldelsen, sier kvinnen til Sarpsborg Arbeiderblad.

Besøksforbud

Nevnte kvinne visste på det tidspunktet godt hvem 49-åringen er. Og forut for nevnte voldtekt, skal mannen nærmest ha forfulgt henne i lang tid.

- Jeg anmeldte ham for dette, og vedkommende ble ilagt besøksforbud mot meg, forteller hun.

Forholdet er ikke foreldet. Det er derfor fullt mulig for henne og inngi en anmeldelse nå. Til Sarpsborg Arbeiderblad sier hun at hun vil bruke de nærmeste dagene til å vurdere akkurat det.

Prejudisiell observasjon

- Vi ønsker også å få en såkalt prejudisiell observasjon av mannen, som altså har forgrepet seg på kvinner flere ganger tidligere, sier Kari-Janne Lid, som er leder for Oslo-politiets sedelighetsavsnitt.

Ifølge Oslo tingrett er det knyttet usikkerhet til siktedes helse.

Overfallsvoldtekten torsdag skjedde like ved Kirkeristen. Overvåkningsbildene viser hvordan mannen følger etter kvinnen fra Stortorvet, forbi Glassmagasinet og ned til stedet der voldtekten fant sted.

Etter ugjerningen gikk han inn i Skippergata og videre inn i Storgata.

Fulgte etter den mistenkte

Torsdag kveld, oppdaget en av dem som hadde sett de offentliggjorte bildene, sarpingen på Grünerløkka. Han fulgte etter mistenkte og via sin telefon kunne han dirigere politiet fram til ham.

Den voldtektssiktede ble pågrepet på Grünerløkka to timer etter at politiet gikk ut med etterlysning og bilde torsdag ettermiddag. I løpet av disse timene fikk politiet inn 31 tips i saken, og 19 av disse inneholdt navnet på den etterlyste.

Artikkeltags