Skole på sitt beste

Artikkelen er over 11 år gammel

Etter lørdagens aksjon for Zululand på Kurland skole fortjener elever, lærere, ledelse og foreldre virkelig ros. Det er samlet inn penger til barn som trenger det i Sør-Afrika. De har vist solidaritet i praksis, og engasjementet har vært stort. Det er fullt forståelig at Mari Maurstad, som står bak Aksjon Zulufadder, ble overveldet. Samtidig har alle som har deltatt, demonstrert hvordan en skole er når den er på sitt beste.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Aksjon Zulufadder ble startet av skuespilleren Mari Maurstad etter et besøk i landsbyen Eshowe, hvor hun fikk et sterkt møte med 350 foreldreløse barn. I fjor sommer var lærer Anne Grete Elton i den samme landsbyen, og det førte til initiativet til innsamlingsaksjonen ved Kurland skole.

Pengene som har kommet inn på arrangementet, skal gå til oppussing av en falleferdig hall, som så skal bli et fritidshjem. Hjelpen fra Zulufadder går dessuten til matstasjoner, leksehjelp og fritidsaktiviteter. Slik sett faller den inn i en god norsk tradisjon når det gjelder å gi hjelp til dem som trenger det.

Arrangementet lørdag er imidlertid noe mer enn en innsamlingsaksjon. Den viser en samfunnsengasjert skole på sitt beste, som demonstrerer at kunnskapsrollen og oppdragerrollen går hånd i hånd. Den skaper sunne holdninger i en tid da frykten for det som er fremmed og annerledes, er stor.

Gjennom arbeidet som er gjort i forkant av innsamlingsaksjonen har elevene skaffet seg viktig kunnskap, som de har formidlet videre. Det er knyttet forbindelser til barn i et annet land, som forhåpentligvis vil vedvare også etter aksjonen. Da vil de sannsynligvis også lære at det nytter å bidra. I den sammenhengen er det viktig at foreldrene har stilt opp, slik de nå har gjort. Det har like stor betydning som at skolen engasjerer seg.

Mange er kritiske til dagens skolesystem. Mer satsing på basiskunnskap etterlyses. Noe av kritikken er sikkert riktig. Lørdagens opplegg ved Kurland viser imidlertid litt av det som er mest positivt ved dagens skole. Gjennom samspill med samfunnet rundt og foreldre skapes et lærested med mening.

Artikkeltags