Små stikk gir bedre fødsler

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Akupunktur kan både forbedre og forkorte fødselen. Det kan jordmor Else Skilnand slå fast, etter to års forskning.

DEL

Prosjektlederen for studien «Akupunktur som fødselsforberedelse», har gjennom et stort prosjekt, fått bekreftet at fødselsforberedende akupunktur har noe for seg.

Den første undersøkelsen

- Akupunktur i de tre siste ukene av svangerskapet ser ut til å redusere overtidighet, og samtidig gjøre fødselen kortere, sier Skilnand til Sarpsborg Arbeiderblad.

Den erfarne jordmoren jobber til daglig ved Kambo helsestasjon, men har også lang fartstid ved fødeavdelingen på Sykehuset Østfold i Fredrikstad. Undersøkelsen hun står i spissen for, er den første av sitt slag har til lands, og prosjektlederen er svært fornøyd med resultatet.

Utført på helsestasjonene

Det viser nemlig at fødselen varte i gjennomsnitt to timer kortere hos de kvinnene som fikk akupunktur på helsestasjonen. 83 prosent av dem som fikk små stikk - de settes i mage, armer, bein og rygg - fødte innenfor termin. Kun 51 prosent av dem som ikke mottok akupunktur opplevde det samme.

En rekke helsestasjoner i Østfold, og dessuten i Skien, har vært involvert i prosjektet. Studien er utført ved svangerskapskontrollene ved helsestasjonene. 100 kvinner ble plassert i en akupunkturgruppe, mens 100 ble med i en kontrollgruppe, der man ikke fikk akupunktur.

Ved å unngå overtidighet, minsker risikoen for at man må benytte kjemiske midler for igangsetting av fødselen. Disse kan igjen stresse fosteret, og føre til at man må ta i bruk operative forløsningsmetoder, ifølge Skilnand.

Billig og komplikasjonsfritt

Etter fødselen meldte dessuten 90 prosent av kvinnene som hadde fått akupunktur, om en fin fødselsopplevelse og god form. Bare 75 prosent av dem som var i kontrollgruppen kunne svare det samme.

Else Skilnand studerte akupunktur i 1996, og var dermed blant de første jordmødrene i distriktet som tok i bruk akupunktur under fødselen. Tidligere har stått bak et prosjekt, der akupunkturens effekt som smertelindrende middel ble diskutert.

- Vi som jobber med gravide og fødende, så for flere år siden at vi med akupunktur hadde fått et nytt hjelpemiddel, som nesten ikke koster noe å bruke, og som ikke fører til komplikasjoner, sier hun.

Gjenstår mye forskning

Hun skulle gjerne sett at Østfold-kommunene kunne bevilge mer jordmortid, slik at alle som ønsket det, kunne få tilbud om akupunktur.

Selv om bruken av nåler på gravide og fødende etter hvert får bred støtte, legger ikke Else Skilnand skjul på at det gjenstår mye forskning på området.

- Men vår undersøkelse bør være et godt utgangspunkt for videre studier, sier hun.

Artikkeltags