Gå til sidens hovedinnhold

Stor interesse for Helsekilden

Artikkelen er over 16 år gammel

Det unike Sarpsborg-prosjektet Helsekilden har registrert stor pågang, så stor at prosjektleder Renate Rosén Skinne karakteriserer arbeidsdagen som "heftig"

Allerede etter to måneders drift har 600 østfoldinger fått gratis undervisning ved dette senteret som er en del av det såkalte Folkehelseprogrammet som består av fylkeskommunen og ni samarbeidskommuner.

- Før jul vil vi ha kurset over 1.000 østfoldinger, rundt halvparten barn, Det har vært så travelt at det har vært heftig, men jeg synes det er morsomt. Hadde jeg ikke trodd på det, ville jeg naturligvis ikke ha jobbet med dette, sier Skinne til Sarpsborg Arbeiderblad.

Kjøreplanen for neste år er i ferd med å bli fylt med både innhold og deltakere. Skinne regner med rundt 2.000 slike i 2005.

Eneste i sitt slag

Helsekilden er det eneste senteret i sitt slag i Norge. Det handler om helseopplæring til valg av en sunnere livsstil - hvilket Skinne vet mye om.

- Jeg har jo bakgrunn som helsesøster og har erfaring med det meste, fra anorexia til overvekt blant unge. Også selvsdestruktive tendenser, for eksempel i form av rusproblematikk har man naturligvis støtt på.

Ved hjelp av spesielle pedagogiske prinsipper underviser man barn, rektorer, lærere, tannleger, helsesøstre, tannpleiere, ruskonsulenter og førskolelærere. En del forarbeid må til i forkant av et skolebesøk. Og ofte kan det handle om enkeltelever med store personlige problemer.

- Vi mener at vi når flere elever ved å øke kompetansen hos grupper som arbeider med barn i sin hverdag. Det er viktig at besøket hos oss ikke bare blir en enkeltstående begivenhet. Innsatsen må følge opp i ettertid. For det er ofte vanskelig å få barn til å forstå at den livsstilen de velger som små får konsekvenser for deres helsetilstand om 30 år, sier Skinne.

Også forebygging

Renate Rosén Skinne understreker ofte og gjerne det forebyggende aspektet, som også omfatter tiltak mot mobbing, opplæring om kroppen og det å tilføre lærere og helsepersonell spisskompetanse med hensyn til å løse konflikter.

Uansett, dette er hun meget klar på:

- Her det ikke snakk om noen pekefinger-moralisme, men om en naturlig tilvenning.

Men fravær av pekefinger betyr ikke nødvendigvis fravær av konfrontasjon. Skinne opplyser at neste år blir undervisningsplanen utvidet med seksualtematikk.

- Da vil det blant annet handle om homofili, i det hele tatt om det "å være annerledes".

For 2005 forberedes det dessuten programmer for forebygging av bruk avalkohol, narkotika og tobakk.