Bare 29 av 93 avgangselever ved skolen mente det var svindel å plusse på med noen tusenlapper i forbindelse med forsikringsoppgjør.

Men det var før de fikk besøk av Tor Jan Idland og Nils Kristian Brekke. Begge utredere hos Gjensidige.

Skolebesøk viktig

- At unge mennesker har et mer «avslappet» forhold til dette med forsikringssvindel viser også på våre landsomfattende undersøkelser. Men holdningene bruker å endre seg med mer kunnskap. Av den grunn er skolebesøk en viktig del av jobben vår, sier Tor Jan Idland. Som har bakgrunn som kriminaltekniker i politiet.

Avgangselevene ved Tindlund ungdomsskole er enige i at kunnskap er nøkkelen til bedre holdninger.

- I dag har vi lært mye om forsikring. Og at det faktisk er vanlige kunder som får regningen dersom noen blir fristet til å plusse på litt ekstra, eller melder ting stjålet eller ødelagt, som faktisk ikke er det. Vi har også fått høre om konsekvensene for dem som bli tatt, og hvordan utrederne arbeider. Dette har vært nyttige skoletimer, fastslår Marcus Gjerstad og Andreas Fjeld.

Svartelistet

Dersom beløpene er høye nok ender forsikringsbedragerier med ubetinget fengsel. Men også ved påplussing av mindre beløp kan konsekvensene bli skjebnesvangre.

- Ja, alle trenger forsikringer. Og da må det være ille å bli svartelistet av selskapene. Du har utvilsomt et problem dersom du ikke får forsikret huset eller bilen din, konstaterer Andreas Fjeld.

Svimlende beløp

Årlig taper forsikringsselskapene milliardbeløp på dem som jukser. Hvilket altså betyr dyrere premier for ærlige forsikringstakere.

Men selskapene er på ingen måte lettlurte. Alle har flere utredere på lønningslista, de fleste m med politibakgrunn. Blant dem Nils Kristian Brekke, som kunne fortelle om de mest utrolige forsøk på å lure til seg noen ekstra kroner. Mest spesiell var historien om mannen som forsikret hunden sin etter at den var død.

- Da hunden døde la han den i fryseren. Noen dager senere ble det stivfrosne hundeliket plassert stående på jernbanelinja. Dette var midt på sommeren og lokføreren gjorde store øyne da han stoppet for å se på hunden han hadde kjørt på. Og hundeeieren fikk definitivt ingen forsikringsutbetaling for sin påkjørte venn, forklarte Brekke.