Gå til sidens hovedinnhold

Synes frivillighet blir lite verdsatt

Artikkelen er over 7 år gammel

Torunn Jakobsen ønsker at Sarpsborg kommune hadde satt mer pris på det frivillige arbeidet som gjøres på Varmestua.

Lavterskeltilbudet er helt avhengig av gaveinntekter og frivillige for å hjelpe de som trenger det aller mest i Sarpsborg.

Og behovet for et matbit og et sted å varme seg er større enn noensinne.

I 2013 registrerte Varmestua 14.300 besøk. Det er nesten 2.000 flere besøk enn i 2012, og nærmere 5.000 flere årlige besøk enn da Jakobsen startet i jobben som leder for fire år siden.

LES OGSÅ: Flere sliter økonomisk

I tillegg kommer de menneskene som ikke vil spise på Varmestua, men som kun kommer for å hente mat.

Sliter økonomisk

– Ikke bare mennesker med rusproblemer og psykiske vansker kommer hit, nå opplever vi også at stadig flere folk oppsøker oss fordi de sliter økonomisk. De har ikke penger til mat, rett og slett, forteller Jakobsen.

Som besøkstallene tilsier, blir behovet for hjelp større for hvert år.

Varmestua vil gjøre så godt de kan også i år, for å lette hverdagen til mange mennesker. Men Jakobsen etterlyser altså nå et litt større kommunalt engasjement for Varmestua.

– Slik jeg ser det, burde Varmestua minst hatt tre faste og lønnede stillinger. Det hadde lettet arbeidet mye. Å organisere det frivillige arbeidet tar mye tid. Tidligere var det bare to frivillige på jobb på hver vakt. Nå må vi ha fem personer på vakt for å rekke all jobben som skal gjøres, forklarer Jakobsen.

LES OGSÅ: SA-lesere vil gi penger til Varmestua

Lederen har selv bare en 80 prosent stilling.

– Det kommunen betaler for er en 50 prosent stilling. For øvrig er vi helt avhengig av gaver for å drive Varmestua, påpeker Jakobsen.

– En viktig jobb

Frivillige har hun nok tilgang på. Rundt 90 personer står på vaktlistene nå.

– Men jeg føler samtidig at det er begrenset hvor store oppgaver vi kan belemre de frivillige med. Derfor burde vi hatt en eller to flere ansatte, mener lederen.

Hun føler at Varmestua gjør en viktig jobb i Sarpsborg.

– Jeg lurer litt på hvem som skulle hjulpet alle disse menneskene hvis vi ikke hadde vært her. Hvordan skulle det blitt i Sarpsborgs gater hvis Varmestua ble lagt ned? spør Jakobsen.

I år vil derfor Jakobsen jobbe for å få flere ansatte på Varmestua.

– Og kanskje burde noen av de ansatte i kommunen tatt en vakt eller flere på Varmestua, så de selv får seg hvor stor aktiviteten er her, kommenterer hun.

Overrasket ordfører

Ordfører Sindre Martinsen-Evje synes Varmestua gjør en flott jobb i Sarpsborg.

– Den frivillige jobben som legges ned der og veldig mange andre steder i kommunen betyr uendelig mye. De frivillige sørger for at samfunnet vårt går rundt. Det verdsettes høyt, og jeg føler at samarbeidet med dem er godt, sier ordføreren.

Han blir derfor overrasket når han hører at Varmestuas leder ikke føler at frivilligheten blir verdsatt.

– Det er nytt for meg at hun føler det på den måten. Varmestua gjør som sagt en viktig jobb, og jeg prøver så godt jeg kan å vise at jeg setter pris på det. Senest ved at pengene som skulle vært brukt til julegaver til bystyrepolitikerne, i stedet ble gitt til Varmestua, kommenterer ordføreren.

Tar innspill på alvor

Han tar likevel Torunn Jakobsens innspill på alvor.

– Det gjør jeg absolutt. Jeg kommer til å invitere til et møte, hvor vi kan diskutere nærmere. Kanskje jeg også vil ta en vakt der, og se hvordan de jobber. Det tror jeg er nyttig, sier Martinsen-Evje.

Selv om han ikke kjenner til nøyaktig hvor stor besøksøkningen er på Varmestua, er det ikke nytt for ham at stadig flere mennesker trenger hjelp i Sarpsborg.

– Jeg synes Sarpsborg kommune er flinke til å få mye ut av ressursene, men selvsagt kan og skal vi bli bedre. Problemene er sammensatte, men vi merker godt at de fattige kommunen blir enda fattigere. Det skuffer meg at staten ikke ønsker å løfte Sarpsborg og andre inntektssvake kommuner, sier ordføreren.

Kommentarer til denne saken