Tar seks av elleve plasser i formannskapet

Av
Artikkelen er over 15 år gammel

Arbeiderpartiet har ikke flertall alene i det nye bystyret i Sarpsborg, men sikrer seg likevel flertall alene i formannskapet.

DEL

Det ble resultatet av forhandlinger mellom Ap, SV og Sp i går kveld. De tre partiene kan fordele totalt sju av elleve formannskapsplasser seg imellom. Av disse får SV en og Ap seks. Dermed vil Ap kunne råde alene i formannskapet.

Formannskapet er det nest høyeste politiske organet i kommunen etter bystyret, og er først og fremst et forberedende organ for bystyret. Men formannskapet har også det avgjørende ordet i en del saker. Formannskapet kan blant avgjøre hastesaker som det ikke er tid til å ta opp i bystyret, og har også det avgjørende ordet i skjenkesaker.

Ordfører Jan O. Engsmyr bekreftet i går kveld overfor SA at de tre partiene er blitt enig om fordelingen av posisjoner, og at Ap får flertall i formannskapet.

- Synes du det er naturlig at Ap får flertall i formannskapet så lenge partiet ikke har det i bystyret?

- Dette er en fordeling som de tre partiene har kommet til enighet om, og vi synes det er en god fordeling. Det har vært god tone i forhandlingene og vi er blitt raskt ferdig, svarer Engsmyr.

Engsmyr blir selv ordfører og får som ventet med seg partifelle Berith Bergersen som varaordfører. De øvrige fire Ap-medlemmene i formannskapet blir Tor Minge, Linda Karlsen, Bjørn Hansen Lysås og Line Olsen.

Arbeiderpartiet får også ledervervene i to av tre hovedutvalg. Veteranen Jan Otto Strøm, som i inneværende bystyreperiode har ledet teknisk hovedutvalg, tar nå over som leder for hovedutvalg for helse- og sosialtjenester. 22 år gamle Sindre Martinsen skal lede hovedutvalg for kultur og oppvekst.

- Vi ønsker å satse på de unge, og Sindre har vist at han er dyktig og har evne til å lede, sier Engsmyr.

Teknisk hovedutvalg vil bli ledet av SVs Odd Jan Skriubakken, som i dag er gruppeleder for partiet. Det er usikkert hvem som skal representere SV i formannskapet. SV får også en plass i de øvrige hovedutvalgene.

Senterpartiet får verken formannskapsplass eller hovedutvalgslederverv. Partiet får en plass i teknisk hovedutvalg og en i hovedutvalg for kultur og oppvekst. I tillegg får partiet lederen for kommunens landbruksnemnd.

I bystyret har Ap 24 representanter, SV 4 og Sp 2. Det er dette styrkeforholdet som har ligget til grunn for fordelingen av verv.

Artikkeltags