To sarpinger er døde

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

To sarpinger døde som følge av legionellasmitte. Det er en kvinne i 80-årene og en mann i 60-årene. En kvinne i 70-årene fra Fredrikstad er også død av sykdommen. Sykehuset opplyser nå at situasjonen er kritisk for to av personene som er smittet.

DEL

- Mannen fra Sarpsborg døde torsdag, forklarer Per G. Weydahl, avdelingssjef ved hjerte- og lungeavdelingen.

I løpet av natten har ytterligere ni personer blitt innlagt for lungebetennelse ved Sykehuset Østfold i Fredrikstad. Det er tatt prøver av disse i forhold til legionella.

Totalt er 77 personer innlagt ved Sykehuset Østfold med lungebetennelse. Prøveresultater så langt viser at 21 er smittet av legionella. For tre personer er tilstanden alvorlig. For to andre er den kritisk. Begge ligger i respirator

Ved sykehuset i Fredrikstad der det nå så fullt at det er aktuelt å overføre pasienter til Moss.

Begynnelsen

Per Engstrand, direktør ved divisjon for akuttmedisin, frykter at de bare har sett toppen av isfjellet.

- Vi vet ikke om smittekilden nå er stengt. Men selv om så er tilfelle, regner jeg med at vi de neste dagene og ukene, vil få inn en rekke nye pasienter. Dette fordi inkubasjonstiden er opp mot 10 dager. Enda verre er det selvsagt dersom smittekilden ikke er stengt. Men det finnes også en positiv ting. Dette store utbruddet ble oppdaget tidlig av våre leger. Det tror jeg har bidratt til at mange liv berges. Nå får nemlig alle behandling for legionella fra første stund, sier Engstrand til Sarpsborg Arbeiderblad.

Rundt halvparten

I går kveld hadde ikke Per Engstrand full oversikt over hvor de 24 påvist smittede pasientene hører hjemme. Annet enn at ingen av dem er bosatt andre steder enn i Sarpsborg og Fredrikstad.

- Jeg har ingen korrekt liste her jeg nå sitter. Men antall smittede fordeler seg jevnt over de to byene. Omtrent halvparten er derfor fra Sarpsborg, forteller direktør Engstrand. Som i tillegg til å være direktør også leder beredskapsgruppa som er opprettet. Der inngår også kommuneoverlegne i de to byene.

Fuktmaskiner

Det er andre enn Per Engstrand som leder an i jakten på smittekilden. Men han kan fortelle at det nå arbeides på to måter.

- Det ene er gjennom intervjuene med pasienter. Åtte sykepleiere jobber hardt med dette. I tillegg blir det hele tiden vurdert å ta prøver på ulike steder.

Ifølge Engstrand er det for øvrig ikke bare kjøletårn, som kan være aktuelle smittekilder.

- Det kan også fuktmaskiner i grønnsaksavdelinger være. Det samme gjelder for dusjanlegg og boblebad, opplyser han.

Stavanger

Utbruddet i Stavanger for noen år siden ble regnet som stort. Der ble 27 mennesker smittet. Sju av disse døde. Når du leser denne avisen vil trolig antallet 27 smittede i Østfold allerede være passert. Håpet er imidlertid at færre menneskeliv vil gå tapt denne gangen.

Artikkeltags