Gå til sidens hovedinnhold

Trenger senter for skadd fugl

Artikkelen er over 14 år gammel

Østfold er aktuelt som lokaliseringssted for skadd fugl, med hele østlandsområdet som nedslagsfelt.

- Ta kontakt dersom noen disponerer en tom låve eller et lokale med tilgang på vann, sier fugleekspert Mona Larsen. Det er akutt behov for et fast senter for rehabilitering av skadde fugler dersom det skjer oljeutslipp eller om dyra har tatt skade av andre ting. Selv har hun nylig kommet tilbake etter fire uker i Fejde med intensiv fuglevasking etter MS Servers havari.

- Sist uke fikk jeg inn to svaner fra Røyken i Asker som var tilsølt av olje. Det var dyrevernnemnda som tok kontakt. Vi vasket fuglene et par dager. De var såpass sterke at de raskt kunne settes ut igjen. Det viser at fugler blir tilsølt hele tida. Derfor trenger vi faste lokaler, sier Mona Larsen som et par uker drar til Los Angeles og California for et par måneders opphold ved en rehabiliteringsstasjon som har vasket og reddet sjøfugl i mer enn 20 år.

- Vi trenger også frivillige som beredskap. Det er bare å ta kontakt med meg. Det er viktig å ha en liste over personer som kan rykke ved oljeutslipp og som er trent til å håndtere skadd fugl. Det er aktuelt å kurse deltakerne og gi opptrening i hva vi skal gjøre. Det er avgjørende for å komme raskt nok i gang når katastrofen først er ute, sier Mona Larsen til SA. Hun har også startet et enmannsforetak, Ocean Bird Rehab, og er i ferd med å bygge opp en hjemmeside med informasjon og nyheter.