Truet med oppsigelse

OVERRASKET: To lærere ved en barneskole, hvorav en var lokalt tillitsvalgt og en annen satt i styret i Utdanningsforbundet i Sarpsborg, hevder rektoren ved skolen de arbeider truet med oppsigelse hvis de sendte ut en e-post slik Åse Bøe Saltbones gjorde.

OVERRASKET: To lærere ved en barneskole, hvorav en var lokalt tillitsvalgt og en annen satt i styret i Utdanningsforbundet i Sarpsborg, hevder rektoren ved skolen de arbeider truet med oppsigelse hvis de sendte ut en e-post slik Åse Bøe Saltbones gjorde. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

To lærere ved en barneskole i Sarpsborg hevder de ble truet med oppsigelse hvis de sendte ut en e-post slik Åse Bøe Saltbones gjorde.

– Jeg ble kalt inn på rektors kontor og følte jeg fikk en reprimande på forskudd, sier den ene læreren som ønsker å være anonym.

LES OGSÅ: – Ingen oppsigelsesgrunn
LES OGSÅ: Husker ikke hele samtalen
LES OGSÅ: – Dette er faglig kritikk
LES OGSÅ: E-posten som skapte uro

Han satt i styret i Utdanningsforbundet da han i mars i fjor ble kalt inn på rektors kontor. Dette skjedde få dager etter at Åse Bøe Saltbones, tillitsvalgt ved Varteig barne- og ungdomsskole, hadde sendt ut en e-post som skapte uro.

Enig med Saltbones

– Jeg hadde lest e-posten til Åse Bøe Saltbones og opplevde at hun beskrev en reell situasjon i Sarpsborg-skolen, sier læreren.

Han mener hun uttrykte en bekymring som mange lærere hadde.

– Han sa rett ut at jeg ville bli sagt opp hvis jeg sendte ut en tilsvarende mail, forteller læreren.–Da ville jeg bli innkalt til et møte med kun rektor og kommunesjefen til stede. På møtet skulle jeg skrive under på min egen oppsigelse og jeg måtte ha gått på dagen.

Læreren forteller at han ble helt «satt ut» av møtet med rektoren som han oppfattet som et forsøk på å skremme ham til taushet. Han tok saken opp med lederen i Utdanningsforbundet i Sarpsborg.

Forundret over uroen

Det spesielle var at en kollega av læreren, den lokale tillitsvalgte ved samme barneskole, hadde en identisk samtale med rektoren samme dag. Hvor de samme truslene om oppsigelse ble presentert.

– Det stemmer. Jeg opplevde det samme, sier han til SA.

De er forundret over hvordan Åse Bøe Saltbones-saken har blitt håndtert.

– Denne e-posten burde det etter vår mening aldri blitt noe bråk av, sier de som tror det vil bli vanskelig å rekruttere tillitsvalget hvis man risikerer en slik behandling.

– Rådmannen må sende noen signaler nedover i systemet om at de ansatte i Sarpsborg kommune må få ha sin ytringsfrihet, sier den ene læreren.

Artikkeltags