– Vi skal aldri glemme

Ordfører Sindre Martinsen-Evje avduket minnesmerket for 22. juli-tragedien under en egen seremoni i kirkeparken søndag kveld. Samtidig holdt han en tale, som du kan lese i sin helhet her. (Foto: Jarl M. Andersen)

Ordfører Sindre Martinsen-Evje avduket minnesmerket for 22. juli-tragedien under en egen seremoni i kirkeparken søndag kveld. Samtidig holdt han en tale, som du kan lese i sin helhet her. (Foto: Jarl M. Andersen)

Artikkelen er over 5 år gammel

Les talen som ordfører Sindre Martinsen-Evje holdt ved avdukingen av 22. juli-minnesmerket i kirkeparken i Sarpsborg. SE VIDEO: SE VIDEO: SE VIDEO:

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Dette sa Sarpsborg-ordfører Sindre Martinsen-Evje i sin tale til de fremmøtte i kirkeparken søndag:

Kjære etterlatte etter Andreas, Kathinka og Andrine!

Kjære pårørende!

Kjære venner!

BILDESERIE: Minnemonument ble avduket

Dette er en dag og en markering vi så inderlig gjerne skulle vært foruten.

Hedre uskyldige ofre

Å være samlet her i Kirkeparken for å minnes og hedre fullstendig uskyldige ofre for en massemorder med forkvaklede ideer.

SE VIDEO: Avduking av minnesmerket

Vi har alle hatt et år på oss for å fordøye de uhyggelige hendelsene i Regjeringskvartalet og på Utøya, men vi trenger nok mye lengre tid for å forstå fullt ut at dette virkelig har hendt. Om vi i det hele tatt noen gang kan forstå fullt ut hvordan slik ondskap kan ramme uskyldige.

Glemme det skal vi imidlertid aldri gjøre. Det som skjedde den 22. juli 2011 skal alltid minne oss om hvor skjørt et demokrati kan være, men samtidig så sterkt.

Førte folk tettere sammen

Det som skjedde førte folket i en liten nasjon enda tettere sammen, fikk oss til i enda sterkere grad forstå hvor viktig det er å stå opp og kjempe mot det onde som kan ramme når vi minst venter det. Sarpsborg-samfunnet ble hardt rammet, derfor var det godt å se hvordan vi stilte oss sammen. Alltid å være på vakt mot ødeleggende krefter vi nå VET finnes blant oss.

Vi er sammen i dag for å minnes de vi har mistet, og samlet kan vi gjøre det lettere å bære sorgen.

SE VIDEO: Avduking av minnesmerket

Etter at Kong Harald møtte overlevende og pårørende på Sundvollen rett etter at den grusomme hendelsen var et faktum, sa han noen ord som jeg tillater meg også å gjøre til mine:

«Det er når nasjonen vår blir satt på prøve at styrken, samholdet og motet til det norske folk blir tydelig. Nå står vi fast ved verdiene våre.

Jeg holder fast ved troen på at friheten er sterkere enn frykten.

Jeg holder fast ved troen på et åpent norsk demokrati og samfunnsliv.

Jeg holder fast ved troen på våre muligheter til å leve fritt og trygt i vårt eget land».

Ros fra resten av verden

Etter vår nasjonale tragedie for ett år siden har vi fått ros fra resten av verden for måten vi har taklet dette på. Det norske folk har ikke unisont ropt om hevn, selv om det kunne ha vært en naturlig reaksjon.

Vi er ikke lært opp til å hate, men til samlet å sørge for at samfunnet som noen forsøkte å ta fra oss ikke skal smuldre, men til å vokse seg enda sterkere. Ungdommene våre døde ikke for at vi skulle hate mer.

SE VIDEO: Avduking av minnesmerket

Det har vist seg at vi besitter egenskapen det er å dele en stor og mørk sorg, på tvers av generasjoner – på tvers av bakgrunn.

Det er stor kraft i en slik egenskap. Når vi møter hat mot det som er annerledes, skal vi svare med å dyrke mangfoldet i dagens samfunn.

I en tidligere sammenheng som dette ble Haldis Moren Vesaas kloke ord fra 1945 brakt fram:

«Det heiter ikkje eg – nå lenger

Heretter heiter det vi»

Likevel ble kanskje det aller sterkeste budskapet, det vi fikk høre var AUF-jenta Helle Gannestad rett etter hendelsene på Utøya:

«Om én mann kan skape så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi kan skape sammen».

BILDESERIE: Minnemonument ble avduket

Avduking

Som mange andre byer i landet tok Sarpsborg kommune imot et minnesmerke fra en anonym giver – en skulptur som skulle bidra til å holde minnet om ofrene i hevd.

Det ble en skulptur, formet av billedhoggeren Nico Widerberg. Den er enkel i formen, men har likevel et sterkt uttrykk.

Ved første øyekast kan en kanskje si at den symboliserer tomhet, gjennom de uthullede menneskefigurene i granitten.

Og tomhet er vel noe svært mange av oss følte og fortsatt føler etter fjorårets 22. juli. Likevel representerer figuren – og granitten – noe bestandig, noe solid.

BILDESERIE: Minnemonument ble avduket

Det er nettopp det vi skal føle på en dag som denne: At vi all sorg til tross, er solid forankret i samholdet.

Vi vil bestandig huske det som skjedde på Utøya og i Regjeringskvartalet, det skal dette monumentet her i Kirkeparken minne oss om, men vi skal også bestandig ha det i oss at ondt vil aldri ondt fordrive.

Jeg vil derfor avduke dette minnesmerket over terroren den 22. juli., slik at vi aldri må glemme å bekjempe ondskap med mer kjærlighet.

Artikkeltags